IOGT-NTO är framförallt känt som en nykterhetsorganisation. Vilket vi är, såklart, men vi är mer än så. Vi bildades i slutet på 1800-talet och har genom åren ofta varit en tillflyktplats för de som varit i utkanten av samhället, vi har skapat gemenskaper, egna familjer om man så vill, och utöver nykterheten så har vi varit och är en frihetsorganisation.
Vi är inte främmande för hur normer fungerar och hur de styr samhället.
Precis som att heteronormen dikterar spelreglerna och tvingar alla som inte passar in i den snäva mallen att på olika sätt komma ut och försvara den man är, så gör alkoholnormen att varje fest med en alkoholfri öl kräver en motivering. Det normala är alkohol och passar du inte in i normen är det du som måste förklara dig.

Jag skulle aldrig jämställa alkoholnormen med heteronormen på det sättet att heteronormen bygger hat och intolerans på ett sätt som alkoholnormen aldrig skulle göra. Konsekvenserna för den som bryter mot heteronormen kan bli långt värre än för den som bryter mot alkoholnormen. Men jag menar att vi kan normer, vi kan deras funktioner och hur de skapar och upprätthåller ofria strukturer, och vi kan relatera. Normbrytandet behövs och vi behöver varandra.

Vi är en frihetsrörelse, vi har alltid stått upp för allas lika värde, även de gånger det inte alltid har varit lätt eller bekvämt, det kan jag personligen garantera. Vårt ungdomsförbund, UNF, har haft flera samarbeten med RFSL Ungdom genom åren, ganska naturligt eftersom man haft mycket gemensamt. Jag kan tycka att det är hög tid att även vi bjuder in fler HBTQ-vänner till vår familj. Alkoholnormen styr, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, och vi är gärna med och bråkar med den. Normer är till för att brytas, mallar passar aldrig alla och individen ska ha rätten att definiera vem den är utan att omgivningen ska förutsätta något, vare sig du är straight, gay, trans, nykter eller inte vill definiera dig överhuvudtaget.

IOGT-NTO har byggt upp en bred familj runtom i Sverige i över 100 år genom våra föreningar och vår verksamhet. Men en familj är aldrig konstant utan förändras hela tiden och jag ser gärna att den breddas ytterligare. Vi behöver vara fler som kämpar mot alla normer som begränsar och kväver och jag ser gärna fler samarbeten och utbyten oss emellan. Happy pride, och jag hoppas vi ses i paraden!