Via Twitter och bekräftat av bland annat Moscow Times uppges idag att flera medlemmar i gruppen Pussy Riot, bland annat Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina som tidigare i februari delade ut Årets Homo/Bi/Trans vid QX GayGala, gripits i Sotji.
De skall ha befunnit sig i Sotji för att spela in en video till en låt om Vladmir Putin: ”Putin kommer att lära dig att älska ditt moderland”!
Enligt mediauppgifter skall även journalisten Yevgeny Feldman ha gripits och i Moscow Times sägs att Pussy Riot-medlemmarna står anklagade för att ha stulit från ett hotell.
På Twitter har Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina lagt ut bilder tagna från insidan av polisens arrestbil. De skall ha förts till polisstationen för förhör.
I ett uttalande från Amnesty International på tisdagseftermiddagen uppges att det är tredje gången på tre dagar som Nadja Tolokonnikova och Marija Aljochina har gripits av polisen.
– I Putins Ryssland har myndigheterna förvandlat de olympiska ringarna till handbojor för att stoppa yttrandefriheten, säger Johan Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning i ett pressmeddelande.
– Det är skandalöst, det kommer nya rapporter om gripanden i Sotji och i närheten av de olympiska arenorna nästan dagligen. Den internationella olympiska kommittén, IOK, måste fördöma de ryska myndigheternas agerande.
Amnesty International anger även fler personer som gripits under OS i Sotji.
I söndags greps Semyon Simonov som arbetar för den ryska människorättsorganisationen Memorial. Samma dag greps journalister från Radio Free Europe och den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta samt en lokal människorättsaktivist David Hakim.
Även den italienska före detta parlamentarikern Vladimir Luxuria har gripits efter att hon protesterat i regnbågsfärger.

Bild utlagd på Nadezhda Tolokonnikovas Twitter idag tagen inifrån polisens arrestbil i Sotji
Nadja Tolokonnikova och Marija Aljochina poserar för kameran inifrån polisstationen i Sotji