– nytt ryskt lagförslag väcker ilska

Den senaste förslaget är tänkt som ett tillägg i den ryska ”antigay-lag” som till mångas förfäran antogs 2013. Den lagen förbjöd ”icke-traditionell” sexuell propaganda riktad mot minderåriga. Nu vill parlamentsledamöterna Ivan Nitichuk och Nikolaj Arefyjev från kommunistpartiet gå ännu längre och förbjuda att ”vara synbart homo, bi, trans, eller queer på allmän plats” i landet. Allt för att ”stärka den allmänna ryska moralen”.

Skyltar man med sin ”icke-traditionella” sexualitet på till exempel skolor eller regeringsbyggnader, så kan det enligt den nya förslaget bli ca 700 svenska kronor i böter, eller fängelse i upp till 15 dagar..

– Problemet är akut eftersom det rör hur sjukt vårt samhälle blivit, och kommande generationers uppfostran. Oturligt nog räcker inte lagen som instiftades 2013 för att rädda barnen från information som är skadlig för dem och det tvingar oss att utveckla nya metoder, säger Nikitichuk i ett uttalande.

Givetvis är människorättsorganisationer på hugget och kritiserar även detta nya förslag.
Lyudmila Alekseyeva, ordförande för Moskva-Helsingfors gruppen kommenterade de båda kommunisternas nya förslag på sajten SLON:
– Det här är skärp. Det skulle även behövas en lag som straffade människor som kom ut som kommunister.
Även Tanya Cooper, för organisationen Human Rights Watch uttrycker sin irritation över lagförslaget.
– Det är ett löjeväckande förslag som inte bara strider mot de krav Ryssland har på sig angående mänskliga rättigheter, utan även landets konstitution.