I februari är det planerat att dokumentären ”När molnen skingras” om den svenska vissångerskan Ulla Billquist skall premiärvisas. Den 80 minuter långa filmen är färdigklippt av Lasse Summanen och Staffan Göthes speakerröst är på plats.
Kvar är att ”klarera” rätten att använda arkivmaterial och musik. För det vänder sig nu Lasse Zachrisson från Vax Records som står bakom projektet, till allmänheten.
– Vi är väldigt glada för att RFSL Förbundet har gett oss produktionsstöd, säger han till QX. Men vi behöver mer hjälp från privata finansiärer för att kunna slutföra projektet. Det vore värdefullt om QX läsare vill bidra till denna film som i allra högsta grad beskriver hbtq-frågor. Det saknas bra skildringar hur det var att leva som bi-homosexuell kvinna förr. Det kan Ulla Billquist nu på ett helt nytt sätt levandegöra.
Lasse Zachrisson berättar att man har ett samarbete med Folkets Hus och Parkers digitalbiokedja med 144 biografer runt Sverige.
– Så snart vi har löst finansieringen så kommer vi att lägga upp en distributionsplan, berättar han.
Via CrownCulture kan stöd ges till filmen från 100 upp till 5000 kronor med olika ”belöningar” som tack och man kan även teckna sig för att betala 150 kronor vid tre månads-tillfällen.
Målet är 90 000 kronor.
Bra julklapp för den som uppskattar stöd till att synliggöra lesbisk, bi/homo och kvinnors historia.
Läs mer om insamlingen här.



Billquists vänner är källorna

Ulla Billquist hemliga kärlek