I Malma på Värmdö utanför Stockholm bor Madeleine och Gunilla. I alla fall under sommarhalvåret.
– Vi flyttar ut i april och stannar här vanligtvis långt in i oktober, berättar Madeleine.
– Vi älskar att vara här ute, fyller Gunilla i. Axlarna åker ner så så fort vi kommer ut hit.
1998 köpte Madeleine en tomt ute på Malma, Värmdö. Två år senare köpte Gunilla tomten bredvid – av ett killpar. Madeleine och Gunilla spanade in varandra och blev ganska snabbt ett par. Idag bor de tillsammans på en av tomterna och i ett hus som nyligen byggdes ut. Huset fick klättra upp på berget och Gunilla och Madeleine fick ett stort vardagsrum med en takhöjd på 7 meter på sina ställen och med liggande träpanel ända upp i nock. I ena hörnet byggdes ett extra litet loft.
– Där sätter vi oss när vi kommer ut på lördagkvällarna, först slänger vi in lite ved i brasan, häller upp ett glas vin och sätter oss där uppe. Sen går vi ner och sätter oss i soffan när det blivit varmt. Det går rätt fort, det tar bara nån timme med den här kaminen, säger Gunilla.
Gunilla och Madeleine driver inredningsbutiken adesso showroom shop, och det är ingen slump att deras logga går i orange. Den färgen går liksom igen överallt. Orange detaljer sticker ut överallt i huset.
– Nu har det blivit lite av en grej, så alla våra vänner bruka köpa saker med orangea inslag.
Men det är mycket som är orange i hemmet…
– Ja, vi har ju en orange ytterdörr, vår husvagn som vi har som ett extra gästrum är orange, soffan i stan är orange, ja nästan hela lägenheten faktiskt.
Den orange fåtöljen på loftet är en 50-års present som Madeleine fick i somras. Dagen efter att QX är på besök fyller Gunilla 50. Men den stora 50-årsfesten har de redan haft.
– Vi slog ihop dem och hade en stor fest här ute i somras. Vi gillar att ha stora fester, dessutom gifte vi oss här ute, säger Madeleine.
– Och jag flyttade hit i juni 2000 och hade rätt snart en midsommarfest som började åtta på morgonen och slutade ungefär 24 timmar senare. Dagen efter gick jag ner till grannen och bad om ursäkt, det kändes ju inte som en jättebra start, men de tyckte bara att det var kul att det händer lite här ute.

Inne i huset är inredningen en blandning av ärvda möbler och nyproducerat.
– Man uppskattar ärvda möbler mer idag än tidigare, tycker Gunilla. Förr ville man bara ställa ner dem i källaren eller slänga dem, idag vill vi ha dem framme, det tillför något, och ger själ. Det är nog ett ålderstecken, skrattar hon.
– Som den här soffan. Det är Madeleines föräldrars soffa, med originaltyg. Den har vi tänkt klä om hur länge som helst, men nej, nu gillar vi den.
Det svarta bordet har Madeleine gjort av en fyrkantig lastpall som takpappen de köpte levererades på. Lite målarfärg, lite träfix, några kakelplattor och ett par hjul senare så blev det ett perfekt vardagsrumsbord.
Vid bordet står två stora soffor.
– Vi var i Thailand 2004 under tsunamin, och lyckades med nöd och näppe komma undan vågen, men vår bungalow krossades bakom oss när vi sprang. Vi hade kommit till Thailand dagen innan tsunamin och blev kvar ett par dagar efteråt och då satt vi på kvällarna på en resort hos några vänner varje kväll och pratade och pratade och pratade i en stor lounge där det var två soffor och ett stort lågt bord. Och på nåt vis kände vi att det var så vi ville ha det hemma sen.

Gunilla och Madeleine reser mycket och det märks på inredningen, detaljer från resor förgyller hemmet. De gör minst en långresa varannan vinter, sen blir det några weekendresor under året, dessutom åker de på mycket mässor i jobbet.
Förutom att resa finns det två andra saker som sätter guldkant på deras vardag.
– Vi älskade rysk kaviar när det fortfarande var ”tillåtet” och champagne, så vi gjorde en tavla av alla goda minnen och stunder vi haft genom att spara korketiketter och kaviarlock. Det blev rätt kul. Favoritchampagnen är gula änkan, sec.
Eftersom huset ligger högst upp på berget har de ingen insyn på baksidan. Där är det bara skog.
Stefan Persson på H&M har hus här i närheten, och han har köpt upp väldigt mycket mark runt omkring. Han vill bevara och återskapa det gamla naturlandskapet och det är självklart bra både för vår del och för köttbönderna som har får, kor och närslakteri här ute. Det är skönt att vårt läge får fortsätta vara ”ogenerat”.

Innan vi går slänger vi ett öga på fotbollspelet som tar upp halva rummet. Gunilla är snabb att berätta.
– Vi säljer såna i butiken, vi tog hit ett till midsommar för några år sedan. Vi älskar att spela. En del som kommer hit säger liksom ”åh nej, måste vi spela”, men när vi väl sätter igång blir folk helt besatta och vi kan hålla på hur länge som helst. Snart är det dags att ställa ut det igen.
Gunilla rör lite på spelet och snurrar på gubbarna. Så ler hon lite och frågar:
– Vill ni prova?


NÅGRA SNABBA
Favoritmöbel:
Gunilla: Dubbeldivansoffan (Long Life, design Helene Tiedemann för Ihreborn.) Den är ”liggvänlig”.
Madde: Superspider, schäslongen i orange läder.
 
Dyraste köpet: Long Life dubbeldivanen 43 200 kr.
 
Stoltast över:
Madde: Medverkan till formgivningen av Ihreborns Seventyfåtölj som vi har i brunt läder på loftet.
Gunilla: Att ha lyckats förverkliga drömmen om husutbyggnaden, till en begränsad budget.

En ful men kul sak hemma hos oss:

Madde: Tavlan med ryska kaviarlock och champagnekorkshattar som jag en kväll fick ett infall att ”skapa” med fogmassa och gips. Trash chic?
Gunilla: Farmor och farfars gamla resekoffert som är sliten och fläckig och inte så snygg, men den är kul och praktisk.

QX knackar på:

hos Stefan och Peter hos Per och Jonas