Med vattnet i ryggen kliver vi in genom porten hemma hos Per och Jonas i Fredhäll i Stockholm. Vi är lite extra nyfikna. Det är inte varje dag man knackar på hos ett par där båda jobbar med inredning, möbler och design. Per, som tar emot oss, känner ni säkert igen från QX där han är redaktör för Hus, hem & homo-sidan. Och så jobbar han på Sköna hem.?
Per och hans pojkvän flyttade hit för fem år sedan. Då var det en trea, men de rev snabbt ner en av väggarna så numera är det en tvåa, med stort kök.?
– Men här sitter vi aldrig, säger Per. Här äter vi bara frukost, på kvällarna är det tv-dinner som gäller.
I hemmet blandas IKEA med dyrare designprylar. Men för att vara två killar som båda jobbar med inredning och design är hemmet relativt neutralt.
– Det är lite som med människor som jobbar med mode, de bär oftast svart. Vi gillar att ha det neutralt eftersom det blir rätt mycket färg i arbetet om dagarna.
Men tro inte att Per och Jonas ligger på latsidan hemma. De tapetserar till exempel minst varje år.
– Vi gör det för att vi tycker det är kul, men min mamma brukar säga att vår lägenhet krymper varje år med tanke på hur mycket vi tapetserar… (skrattar)

Per framför nygamla inredningstrenden

Kommer de överens då, eller blir det många och långa diskussioner om hur de ska ha det? Per berättar att de oftast är överens.
– Men att tapetsera ihop är en prövning kan jag säga, då blir en del promenader runt huset…
När Per och Jonas är utomlands så shoppar de en hel del. På sina resor drar de sig inte för att släpa hem saker, hur stora de än är.
– Vi ser ut om två bagladies när vi kommer till Arlanda, säger Per och berättar hur de släpat på både tunga och stora prylar när de båtluffat i Vietnam, Kambodja och Thailand.
– Vi brukar besöka butiker som säljer bruksvaror när vi är utomlands, både för kök och badrum. Saker man köper då får ett större värde, tycker vi. Det är roligare när man kan använda det man köpt istället för att en pryl “bara” är vacker. Den funktionella prylen blir samtidigt ett fint minne från resan varje gång man använder den.
Jag ser framför mig hur de bär på stora handfat på stränderna i Vietnam…
– Dessutom köper vi hellre en sak som är lite dyrare än flera som är billiga. Vi sparar ihop lite pengar tills vi har råd att köpa det vi verkligen vill ha. Och tro det eller ej, men auktionshusen är bra ställen, där kan man faktiskt fynda.
Och så avslöjar han en ny inredningstrend.
– Det är inne med tallrikar på väggen igen, förr hade ju alla det, men sen blev det ute. Men nu är de tillbaka. De här har jag köpt på loppis, målat vita och satt upp lite oregelbundet på väggen, säger han och visar de vita tallrikarna på köksväggen.
Jag minns tallrikarna hemma hos mormor med rävar och snötäckta hus. Men känner ingen längtan efter dem.
– Men, säger Per, jag måste visa er min nya favorit.
Per går till köksskåpet och tar fram den nya kollektionen Musselmalet Mega från Royal Copenhagen.
– Det här är deras klassiska mönster, men med svart istället för blått, jag tror den kommer att tilltala många ungdomar. Jag älskar Royal Copenhagen, jag har även deras kaffemuggar Contrast. De är fantastiskt sköna att hålla i, och silikonhöljet gör att de inte blir varma.

Per framför nygamla inredningstrenden

Vi får även lite tips på vad man själv ska tänka på när man inreder hemma.
– Ett vanligt problem hemma hos folk tycker jag är att alla har för stora bord och för små mattor i vardagsrummet. Det ska ju vara tvärtom, en stor matta med ett litet bord. Bäst tycker jag är att ha ett satsbord som kan bli större ju fler man är.
Men så till det viktigaste av allt.
– Belysningen, säger Per. Man brukar säga att man ska ha minst tio lampor i ett rum, och de ljusområden som en lampa skapar ska liksom gå in i ett annat ljusområde från en annan lampa, då blir det bäst, säger Per och berättar att de är lampfetischister och har ”hur många lampor som helst” i källaren.
– Det är nästan så att vi skulle kunna öppna en egen liten lampaffär… Men som sagt, belysning är a och o.

Några snabba:
Favoritmöbel hemma: Vårat köksbord från De Padova/Italien, 130×130 cm.
Dyraste köpet: Mattan i vardagsrummet, 36 000 kr.
Stoltast över: Bordslampan Cesta från Santa & Cole.
En ful men kul sak hemma hos oss: En vit staty av rådjuret Bambi – den är riktigt ful och dessutom av plast!
Det har jag köpförbud på: Kuddfodral, finns i alla tänkbara färger, mönster och kvaliteter.


QX knackar på:
hos Stefan och Peter

hos Madeleine och Gunilla