Stefan är redaktör för EGO-sidan i QX. Varje månad tipsar han om prylar, design och saker som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Men hur bor han själv? Vi knackade på hemma hos Stefan och hans kille Peter i deras 80 kvadratmeter stora lägenhet i Vasastan.
– Vi ändrar smak och stil hela tiden, säger Stefan. Just nu går vi igenom en eklektisk stil där vi snarare adderar saker än jobbar med en minimalistisk känsla. För oss har det blivit viktigt att få ha framme utvalda, roliga och konstiga saker som speglar våra personer och det vi faktiskt gillar. Det är ju en tydlig trend just nu att man ska hitta udda saker. Det är ingen som vill ha samma Iittala-ljuslyktor som alla andra har.
Har du och din kille samma smak?
– Ganska. Vi har varit tillsammans i 17 år så det är klart att vi blir mer och mer lika. I mitt jobb som trendspanare så får jag upptäcka otroligt mycket och det är klart att jag ser saker som många andra inte får se när jag reser till de olika designveckorna i London, Paris, Milano och New York. Jag kanske får se en rolig inredningsstil före andra, men mycket av det här roliga behöver ju inte komma innanför våra dörrar.
Vem av er bestämmer?
– Alltså, det är väl jag som släpar hem alla de här galna småsakerna, men det är min kille Peter som får stå för de stora dragen. Det är Peter som vågar säga att vi ska ha den vinröda tapeten i vardagsrummet. Vinrött, med guld och svart… Kanske inte nåt man väljer bara så där. Jag kunde lika gärna valt en fegare variant i nåt ljust och fräscht. Men det är min Diane von Furstenberg-matta och det är mina små utvalda detaljer. Det är jag som går på retromässa och köper ett par svarta öron från 50-talet i bakelit.


Stefan och Peter satsar på starka färger

Finns det något du inte skulle rädda om det började brinna..?
– Ja, alltså, allt är ju utbytbart. Vi byter inredningsstil helt och hållet med jämna mellanrum, så om det börjar brinna så är det så – då är det kanske dags för en ny stil. Jag skulle absolut inte rädda de tekniska sakerna som t.ex. tv, stereo och sånt.
Är du händig?
– Peter är händig och testar gärna att sätta upp t.ex. glasmosaik som i köket, men jag använder gärna hantverkare.
Hur länge har ni bott här?
– I fyra år, så vi har hunnit med två och en halv stil. Först hade vi en färgglad stil med ärtgrön matta, ljusblå fåtöljer och orangea puffar. Sen blev det ett försök till en mer New Yorkisk studiokänsla, men det gick liksom aldrig hela vägen så den räknas som halv. Och nu har vi den här lite mer eklektiska stilen.


Stefan och Peter satsar på starka färger

Skulle du säga att det syns att det bor två gaykillar här?
– Njae, snarare två innerstadsmänniskor som har råd och tid att engagera sig i inredning och design. Jag skulle nog snarare säga att det syns att vi har ett barnlöst hem än att det är två gaykillar. Men visst, jag fattar att många ser det som typiskt bögigt att engagera sig i inredning om man är kille. Och så syns det att vi har hund. Det är hundhår precis överallt…
Vilken är din favoritplats i lägenhet?
– Förmodligen vid köksbordet. Stolarna är galet sköna. De är framtagna av en amerikansk designer som jobbade hela sitt liv med att ta fram ”världens skönaste stol” och det här är hans resultat. Otroligt skönt. Stolen är från 50-talet och ganska ovanlig i Sverige. Och sen är det en bra plats. Vi har så klart tv i köket, och när Peter lagar mat sitter jag vid köksbordet och leker med datorn. Vi kan vara i samma rum, göra olika saker och ändå vara tillsammans.


Stefan och Peter satsar på starka färger

Har ni ofta vänner över?
– Ja, ganska. Vi har nog vår närmsta vänkrets hemma någon gång i veckan. Vi kan sitta i soffan och bara kolla på tv eller sjunga Singstar, men jag är ute och reser, eller är på events tre till fyra gånger i veckan så ofta är det bara vi hemma. Jag älskar våra söndagar när vi bänkar oss framför tv:n med tacos och ser på våra favoritprogram – Time Team, Amazing Race och sen nån halvdålig söndagsfilm. Mysbyxa på!
Till sist, ett vanligt fel folk gör när de inreder sitt hem?
– Hm, det är en sjukt svår fråga. Jag skulle kunna gå igång och prata om att vi svenskar vågar för lite när det gäller inredning. Så jag svarar med ett enkelt – ljus. Vi använder för lite lampor. Vi har alla våra ljuskällor samlade som en midja genom rummet. Så mitt tips är, belys taket, sätt en bordslampa på golvet eller sätt ljus bakom hyllorna i bokskåpet…

Några snabba
Favoritmöbel hemma: Tandläkarskåpet i köket
Dyraste köpet: De två plommonfärgade fåtöljerna från Fritz Hansen.
Stoltast över: Den sebrarandiga Diane von Furstenberg-mattan.
En ful men kul sak hemma hos oss: Plexiglaslådorna från danska Hay som vi
fyller med olika innehåll.
Det har jag köpförbud på: Kuddar.


QX knackar på:
hos Per och Jonas

hos Madeleine och Gunilla