Kumi Yokoyama kom ut som transman i söndags i en intervjuvideo på Youtube. Hen har bott i USA och i Tyskland och säger att det var en bidragande faktor till att hitta sig själv och sin identitet. I Japan är Yokoyama en av få stora atleter som kommit ut som hbtq.
Landet är det enda av G7 länderna som inte tillåter samkönade äktenskap och samkönade får heller inte adoptera. Hbtq-personer i landet känner sig inte direkt hotade, men lagar gör att en marginaliserad grupp känner sig ännu längre bort från samhället. Attityden är lite ”var den du vill, men visa det inte öppet”.

– Senaste tiden används ordet ”hbtq” allt mer ofta i Japan och även i media, men människor i min position har inte stora möjligheter att höja sina röster och prata om det. Japan är ett litet land, men om vi alla pratar om det kan vi bidra till medvetenhet, säger 27-åringen.

Yokoyama fortsätter.

– Jag har dejtat flera kvinnor under de senaste åren, men i Japan har jag varit tvungen att stanna i garderoben. I Japan frågade man alltid mig om jag hade pojkvän, men här(I USA), frågar man mig om jag har flickvän eller pojkvän, säger Kumi Yokoyama.

Washington Spirits officiella Twitter skrev och visade sin stöttning för sin lagspelare:
”Vi stöttar dig och är så stolt över dig Kumi. Tack för att du visar världen att det är okej att vara den man är!”

Yokoyama har genomgått mastektomi som 20-åring och när hen lagt fotbollskarriären på hyllan är planen att fortsätta med den könsbekräftande vården. Yokoyama spelade för japan i VM 2019.