Världstvåan i stafett hade en möjlighet att delta i 100 m i OS efter att hon först stängdes av tillfälligt, men nu finns det alltså ingen möjlighet längre för henne att delta, detta beslut har amerikanska friidrottsförbundet bestämt, skriver Aftonbladet Sport.

Sha’Carri Richardson har gjort sig känd för sina prestationer men också för sin hårfärg. Eller ska man säga hårfärger. Det är inte helt vanligt att hon inför varje tävling kommer med en ny hårfärg och inför ett lopp hade hon till och med låtit sin flickvän bestämma färg.

”Även om vi känner uppriktig förståelse för Sha’Carri, måste vi samtidigt upprätthålla att alla idrottare som har försökt att förverkliga sina drömmar genom att säkra en OS-plats i det amerikanska friidrottslaget behandlas lika”, skriver det amerikanska förbundet om beslutet.

Cannabis är inte prestationshöjande, men klassas som dopning. Richardson var favorittippad och vann OS-uttagningarna på 100 meter. Efter beskedet tog man ifrån henne segern och Usada, USA:s antidopningsorganisation, stängde av henne i en månad.

Anledningen var sorg

Richardson har själv berättat att hon tog drogen för att hennes mamma nyligen gått bort och hon behövde hantera sorgen.

”Först och främst har vi stor förståelse för Sha’Carri Richardsons förmildrade omständigheter och uppskattar verkligen hennes sätt att ta ansvar – och vi kommer att erbjuda henne vårt fortsatta stöd både på och utanför banan,” skriver det amerikanska friidrottsförbundet.

Förbundet stängde av – vill se lättade regler

”Alla amerikanska friidrottare vet om och måste följa de rådande antidopningsreglerna,” skriver förbundet. Samtidigt är de kritiska till reglerna och har bett Internationella antidopningsorganisationen Wada att se över dem.

Stjärnan bad om ursäkt i ”Today Show i samband med att hon blev avstängd.
– Jag vill ta ansvar för mina handlingar. Jag vill inte inte bortförklara dem, sade hon.