I en känslosam video berättade Josh Cavallo igår att är han är gay och stolt. Han säger att han inte vågat komma ut för att han varit rädd för att det skulle skada hans karriär som professionell fotbollsspelare. För bara några veckor sen kom rapporter från Storbritannien att en gay Premier League-spelare ville komma ut, men var rädd att supportrar skulle korsfästa honom. Men nu har alltså australiensiske höjdaren Cavallo för Adelaide United tagit steget, vilket han hoppas ska inspirera de andra som inte vågar.

– Jag vill bara spela fotboll och bli likvärdigt behandlad. Jag är trött på att försöka prestera samtidigt som jag lever ett dubbelliv. Jag vill inspirera andra att det är okej att vara den du är och spela fotboll. Det är okej att vara gay och spela fotboll, säger han i videon.

Nu sluter fotbollsvärlden upp bakom honom. På Twitter uttrycker Zlatan Ibrahimović sitt stöd genom att dela Cavallos komma ut-video och skriver ”Du är en mästare. Fotboll är för alla. Stor respekt”.

Även Barcelonas FCs Gerard Piqué visar sitt stöd på Twitter. ”Hej Josh Cavallo. Jag har inte nöjet att känna dig personligen men jag vill tacka dig för att du tar det här steget. Fotbollsvärlden ligger långt efter i tiden och du hjälper oss framåt”.

Brittiska fotbollslegenden Gary Lineker applåderar också Cavallo samtidigt som han kritiserar att en sak som att vara öppen med vem man är inom sporten ska behöva kräva så mycket mod. ”Det är absurt att det är modigt att komma ut inom fotbollsvärlden, men det är det. Jag är fylld av beundran för Josh för att han banar upp en väg som förhoppningsvis många andra kommer att följa. Jag är säker att den stora majoriteten av fotbollsälskare kommer att stötta honom och att det kommer sudda ut rädslan som gror i andra spelare.”

Manchester Uniteds Raphaël Varane ansluter sig också till team-Cavallo. ”Det här måste ha krävt stort mod, Josh. Du har mitt fulla stöd”, skriver Varane på Twitter.