Benediktinklostret St Procopius Abbey grundade Benet Academy för över 120 år sedan och är skolans främsta donator. Munkarna i klostret meddelade tisdagen den 4 januari att de inte längre vill sitta i skolstyrelsen. Detta efter att lesbiska Amanda Kammes erbjöds tjänsten som lacrossetränare, rapporterar NBC News.

Det var i september 2020 som skolan skulle anställa Amanda men erbjudandet sköts upp när de fick reda på att hon lever i en samkönad relation, med hänvisning till skolans katolska tro.

När mer än 3000 personer gick till Amandas försvar och skrev under ett protestbrev blev hon återigen erbjuden jobbet. Hon säger att hon känner sig tacksam över att Benet Academy omprövade sitt beslut “Under de senaste dagarna är min förhoppning att hbtq+ communityt på Benet och andra katolska institutioner har känt sig stöttade, älskade och vet att de inte är ensamma. Du är en del av en gemenskap – som student, idrottare och vän – och jag är din allierade och kommer att fortsätta vara det.”

Det jublades på många håll – men inte bland munkarna. I ett gemensamt brev skrev Abbot Austin G. Murphy, konsulent för skolan och chef för St. Procopius Abbey tillsammans med skolans styrelseordförande Dennis M. Flynn följande:

”Händelser under de senaste månaderna har varit ett tillfälle för benediktinermunkarna i St. Procopius Abbey att undersöka sin framtida relation med Benet Academy. Efter mycket övervägande har munkarna gemensamt märkt att de inte längre har de resurser som behövs för att styra och övervaka akademin”.

Benet Academy har sedan tidigare skapat rubriker till följd av sin homofobiska riktning. I skolans guidebok står det bland annat att sexuella handlingar hör hemma i äktenskapet och bör ses som en “livslång förening mellan en man och en kvinna”. De har även blivit anklagade för att ha baserat sina anställningsbeslut på sexuell läggning och könsidentitet. Före detta lärare har stämt skolan men utan framgång och juridiska experter påstår att lagarna i området är komplexa.

Amanda har ännu inte kommenterat händelsen men fortsätter att arbeta som lacrossetränare på den katolska skolan.