Den brittiska löparstjärnan och OS-guldmedaljören Dame Kelly Holmes gick med i den brittiska armén en månad innan hennes 18-årsdag. Vid en toalett fick hon en kyss av en annan kvinnlig soldat och förstod direkt att hon var lesbisk.

– Det kändes bra. Det kändes mer naturligt och bekvämt, säger hon till The Mirror.

Under hennes tid i armén hade hon flera hemliga relationer med andra kvinnliga soldater. Det var viktigt att de var just hemliga eftersom det då var olagligt med homosexuella relationer inom den brittiska armén, ett brott som kunde straffas med fängelse.

Rädslan för repressalier från hennes förhållanden med andra kvinnliga soldater kombinerat med att hon inom idrotten kände att det inte var okej att tala öppet har gjort att hennes läggning varit en välbevarad hemlighet i 32 år. Till The Mirror berättar Holmes att har det fått henne att må så dåligt att hon under VM 2003 skar upp sina armar och ben med en sax. Dagen efter kammade hon hem en silvermedalj.

2020 tog hon kontakt med en ledare för en hbtqi-grupp inom militären och frågade om hon fortfarande kunde dömas för de homosexuella ”brott” hon gjort sig skyldig till under sin tid som soldat. Svaret blev nej och då öppnades ett fönster.

– Det var som att jag kunde andas igen. Ett litet samtal skulle ha besparat mig 28 år av lidande.

– Jag behövde göra det här för mig själv. Jag är nervös för att säga det öppet samtidigt som det känns som att jag ska explodera av spänning. Ibland gråter jag av lättnad. När det här kommer ut kommer jag att bli fri från rädslan.