Gaypar framröstat som Polens
vackraste par

En benämning som mer syftar till hur pass omtyckt man är av tidningens läsare än en eventuell glamfaktor.
De två pristagarna är 52 årige författaren Tomasz Raczek och hans 37-årige partner sedan 16 år, Marcin Szczygielski. Bägge är kreativa mångsysslare – Sczygielski är bland annat grafiker, inredningsdesigner och har nyligen slagit igenom som författare. Men det är Tomasz Raczek som är mest känd för allmänheten som tv-personlighet, författare, förläggare och – ironiskt nog – Polens första chefredaktör för Playboy.
De två kom ut officiellt 2007 i samband med en intervju av samma tidning. Då kunde de inte drömma om att det skulle generera så mycket positiv respons. Bägge vittnar om att de numera får uppmuntrande mail och att folk kommer fram för att prata.
Dessutom har de i en på förebilder fattigt gaycommunity blivit ett exempel på att det går alldeles utmärkt att bilda ett långvarigt parförhållande trots att man är en homosexuell man.
Raczek: ”Jag finns på många portaler på nätet och blir kontaktad av unga bögar som numera tror på att de kan hitta någon eftersom de har mig och Marcin som exempel”.

Marcin Szczygielski och Tomasz Raczek vid prisceremonin

När de två pristagarna träffades för en intervju i samband med att de mottog sitt pris fick de vädra sina tankar kring det faktum att de valdes med en övertygande majoritet av rösterna.
Raczek tror att det faktum att de fick rösterna kan ha att göra med att han och hans partner bildar en ny parkonstellation som väcker intresse, eftersom läsarna tidigare inte känt till eller hört om sådana relationer. Vidare framhåller han att man i Polen hela tiden intalar folket att de är konservativa och intoleranta, men att i praktiken är det inte så. Tvärtom utmärkte sig landet historiskt sett alltid med en större tolerans än sina europeiska grannländer (man brände exempelvis inga häxor i Polen).
Szczygielski å sin sida tror att saken är enklare än så: ”Polacker gillar när man ställer saken klar. Vår vinst är ett tecken på respekt och sympati – ett bevis på att man uppskattar vårt mod”.