– Lina Axelsson Kihlbom om veckan som varit

När hon berättade om sin bok och kroppsliga transformation i Skavlan svämmade sociala medier över med hyllningar och positiva reaktioner. Vem var denna fantastiska kvinna som så avslappnat berättade sin livshistoria i ett av Sveriges mest sedda program? (Svaret enligt Lina själv är ”en 45-årig frånskild småbarnsmamma som bor i förorten och jobbar som grundskolechef i Haninge kommun”).

I onsdags kom QX oktobernummer ut och där kan man läsa mer om Lina och hennes nyutkomna bok Kommer du tycka om mig nu? i en stor intervju gjord av QX Maria Makar. Innan Skavlan och QX-intervjun var det få som visste om hennes förflutna. QX ringde upp Lina för att prata om veckan som varit.

Så, hur ser du tillbaka på den här veckan?
– När åkte till jobbet i måndags hade jag bestämt mig: Jag är det nya normala. Jag ska inte göra en stor sak av det här. Tjoff, tjoff, så här är det. Om jag har den inställningen så kommer det att bli så och så blev det. Trägen vinner.

Du hade inte berättat något om ditt förflutna tidigare, så många kollegor, elever och bekanta visste inget. Blev reaktionerna som du tänkt dig?
– Min telefon, mitt twitterflöde, Facebook, mail…. Det var överväldigande hur många som hörde av sig, och alla var positiva. Många beskriver hur jag berättat en rörande och allvarlig historia på ett avskalat och avdramatiserat sätt. Och det var ju syftet, jag vill flytta fram gränsen för det ”normala”.

Fick du fram det du ville hos Skavlan?
– Jag hade fyra-fem meningar som jag bestämt mig för att försöka få in i samtalet. Jag fick in fyra. Det jag inte fick sagt var att du inte byter kön, du korrigerar den kropp du fötts med så den blir du. Jag har inte bytt kön, jag har ju aldrig varit någon annan. Annars var jag nöjd.

Vad händer härnäst?
– Jag ska jobba med lite olika saker, annars fortsätter allt som vanligt. Jag ska också besöka några fler tv-soffor framöver och fortsätta prata om boken. Jag vill bredda bilden av den eftersom den handlar om så mycket mer än min kroppsliga förändring. Jag vill fokusera på vad jag kan berätta hur man blir en bra ledare, hur du tar dig fram i livet och att livet kan bli allt vi hoppas.

I Skavlan verkade David Lagerkrantz väldigt tagen av din historia. Han grät, skrattade och applåderade, pratade ni något mer?
– Nej, jag var tvungen att åka vidare direkt efter inspelningen. Men jag ska skicka en kärleksfull hälsning till honom. Han verkar vara en fantastisk man.

SE LINA HOS SKAVLAN HÄR