Den amerikanska basketbollstjärnan Sue Bird, valde att i torsdags berätta för sportkanalen ESPN om sin relation till fotbollsspelaren Megan Rapinoe.

Bird, 26, är den äldsta spelaren i amerikanska basketligan WNBA och hon var förra året med om att ta hem basket-guldet i OS till USA.

ESPN konstaterar att Bird varit stenhård med att aldrig berätta om sitt privata liv i media. Men i torsdags valde hon att öppet tala om sin relation till Rapinoe.

– Jag är gay. Megan är min flickvän… något som inte rä en hemlighet för människor som känner mig, sa hon och säger att hon inte känner att hon levt ett dolt liv.

Att hon berättar nu sammanfattar hon frankt med att ”det händer när det händer och då det känns rätt.”

– Så även om jag vet att det finns de som tycker att jag borde berätta tidigare, så var det inte rätt för mig då. Det måste jag hålla mig till. Det är min resa.

Bords partner Rapinoe har länge varit öppen och aktiv i HBTQ-frågor. Men till ESPN säger hon att detta inte påverkat henne att öppna sig medialt. Hon var på väg vid OS förra året att berätta och hon kände sig bekväm när hon hörde samtalet mellan en lagkamrat som nyligen kommit ut, Elena Delle Donne, och en journalist.

– Jag var på vippen att säga att ”det är ingen stor sak. Jag är gay. Vem bryr sig”!

Megan Rapinoe i september förra året
Men det blev alltså i torsdags hon valde att tala öppet om sin kärleksrelation och det samtidigt med att WNBA blivit allt mer engagerad i HBTQ-frågor och på allvar börjat ta tag i homofobi och rasism inom sporten.

– Homofobi skadar vår liga, säger hon. Sexism skadar också. För NBA handlade det mycket om rasfrågor. För oss är det ras och kön.

Megan Rapinoe spelar för Seattle sedan 2012 och var även med i OS-laget i Rio förra året.