Efter att den norska fotbollsdomaren på elitnivå, Tom Harald Hagen, i tidningen Glåmdalen den 26 oktober berättat att han är homosexuell, har han hyllats av ett ”enigt” Fotbollsnorge.

Domaren kom ut bara dagen efter att en skandal utbröt i matchen mellan Kristiansund och Vålerenga. Under ett munhuggeri kallade Kristiansunds  Flamur Kastrati tränaren i Vålerena Dag-Eilev Fagermo för en ”jævla soper” (jävla bög). Skällsordet hördes via mikrofoner som är placerade på planen. I pausen förklarade norskfödda och i Norge uppväxta Flamur Kastari att han inte visste vad ordet ”soper” betyder, att han hört det ofta men trodde det var ett ord för ”idiot”.

Under matchen var Tom Harald Hagen huvuddomare, men valde att inte, som tidigare i år vid en match i USA, avbryta matchen, eller dela ut rött kort. Till norsk media förklarar han det med att varken han eller de andra domarna hörde kommentaren.

Att Tom Harald Hagen dagen efter valde att komma ut dagen efter den homofoba incidenten förklarar han med att ”tiden är mogen”. Han säger till Aftenposten att han inte tror att detta kommer vara annat än positivt för honom.