Man räknar med att över 180 öppna hbtq-atleter medverkade i årets OS i Tokyo, som avslutades i söndags. En av dem är brittiske simhopparen Tom Daley som plockade hem två medaljer, guld och brons.

Men att se rekordmånga hbtq-are i OS sticker dock i ögonen på vissa. I populära ryska kanaler och talkshows har såna som Daley, och transsexuella tyngdlyftaren Laurel Hubbard, utsatts för många homofoba och transfoba kommentarer.

En medverkande panelist på statliga kanalen Rossiya 1 ska ha sagt att han ”äcklas av bögar och trans” och beskrivit hbtq-människor som ”perversa och avskyvärda”, skriver BBC.

Daley svarar i en intervju att han har levt i en bubbla under OS, och inte kände till den ryska hatattacken.

– Vi har kommit långt, men det finns en lång väg kvar att gå. 10 av de länder som medverkat i OS har dödsstraff mot homosexuella. Jag känner en extrem tur som får representera Team GB, att kunna stå på dykbrädan som mig själv, med en make och en son och inte behöva oroa mig för några konsekvenser, säger han till Evening Standard.

– Men jag förstår också att många växer upp runt om i världen utan samma möjligheter. Jag hoppas bara att de kan se öppna atleter i alla dessa olika sporter och därmed känna sig lite mindre ensamma. Att de känner att de har ett värde och kan uppnå något.

Internationella Olympiska Kommittén har redan fördömt Rysslands OS-bevakning, och meddelar BBC att ”diskriminering har absolut ingen plats i OS”.