1,8 miljarder kronor rikare blev den brittiska fotbollslegenden David Beckham genom att tacka ja till att bli ambassadör för Qatar och fotbolls-VM 2022. Sedan dess har han synts i en rad marknadsföringskampanjer för att locka turister till landet där homosexualitet är belagt med dödsstraff under sharialagar.

I en 30 minuter lång reklamfilm från september syns han åka båt med Dohas skyline i bakgrunden, äta lokala delikatesser och deklarera att Qatar är ett ”fantastiskt land”.

Kritiken mot Beckhams samarbete med Qatar har varit svidande, men från stjärnan har det varit tyst. Så tyst att han valde att blocka ”världens enda öppet gay qatarier” på Instagram efter att han bett Beckham om hjälp i ett öppet brev.

Men nu har fotbollsstjärnan och Qatar-ambassadören släppt ett uttalande genom sin talesperson till den queera komikern Joe Lycetts tv-program. Lycett har varit extremt tydlig med sina tankar om Beckhams Qatar-kontrakt och har bland annat rivit sönder 10 000 brittiska pund i protest och informellt fråntagit Beckham sin ”gayikon-status”. I uttalandet säger Beckham att det är positivt att fotbolls-VM i Qatar har ”stimulerat debatten”.

”David har varit involverad i en rad världsmästerskap och andra internationella turneringar, både som spelare och som ambassadör, och har alltid sett sport som en stark kraft som kan göra gott i världen. Fotboll, den mest populära sporten globalt, har förmågan att samla folk och bidra positivt till samhällen”.

”Vi förstår att det finns olika och starka åsikter om åtagandet i Mellanöstern men ser det som något positivt att debatten om nyckelfrågorna har stimulerats genom att det första världsmästerskapet har hållits i regionen. Vi hoppas att dessa samtal kommer att leda till större förståelse och empati människor emellan och att utveckling kommer att uppnås”.