Sverige besegrade mardrömsmotståndaren Finland med 4–2 i kvartsfinalen i dag. För fyra år sedan, i OS i Vancouver, vann Finland bronsmatchen i sudden death och det är sju år sedan laget vann mot Finland i ett mästerskap.

I första perioden dominerade Finland, men trots det slutade den 0–0. I andra perioden tog Finland ledningen genom Venla Hovi. Men när hon drog på sig en utvisning kunde Sverige kvittera i power play. Anna Borqvist gjorde 1–1 och därefter gav Lina Wester Sverige ledningen. Den höll i tolv sekunder. Efter ett svagt svenskt försvarsspel kvitterade Finland.

När det var fyra minuter och 15 sekunder kvar av den sista perioden gjorde Emma Eliasson 3–2 och inte långt därefter la Emma Nordin in 4–2 i tom kasse

– Vilka krigare vi har i laget. Vi visar ett stort hjärta där ute, säger lagkaptenen Jenni Asserholt, till Sportbladet.

På måndag väntar semifinal mot USA och därefter minst en bronsmatch.

Sverige har hittills tagit åtta OS-medaljer. Kanske kan Damkronorna också ta en medalj. Sverige tog sig till sin första final i ett stort mästerskap i OS i Turin, 2006.