I rapporterna uppges att 31-årige Eudy Simelane våldtogs och knivskars av ett ungdomsgäng då hon tillsammans med vänner kom hem efter ett barbesök. Fem misstänkta arresterades och fördes till häkte efter att Simelanes kropp hittats dagen efter våldtäkten och mordet. Bland de arresterade fanns en granne som följt med henne hem efter barbesöket.
Den 14 maj hölls en andra häktningsförhandling mot de fem. En av de anklagade kunde dock inte delta då han samtidigt stod inför rätta för en annan våldtäkt.

En talesperson för People Opposed to Women Abuse, Carrie Shelver, berättade för syafrikansk radio att mordet troligen var ett ”homofobt hatbrott” eftersom det var allmänt känt att Simelane var lesbisk.

Simelane var mittfältare i Sydafrikas landslag, också känt under namnet Banyana Banyana. Efter mordet har hennes minne hedrats vid flera fotbollsarenor i Sydafrika.

Protester utanför domstolen 14 maj

På Sydafrikanska fotbollsförbundets hemsida hedras Simelane av lagledaren Anna Monate. ”Hon var för ung för att lämna detta livet,” skriver lagledaren bland annat.
Utanför domstolen demonstrerade såväl den 5 maj som den 14 maj flera hundra aktivister från Campaign 777 som arbetar mot hatbrott riktade mot hbt-personer liksom hbt-personer från townships och medlemmar av ANC tillsammans med flera människorättsorganisationer.
De protesterar mot hatbrott och framför oro för att de fem anklagades advokaters ”taktik” att försöka fördröja domstolsförhandlingarna med ”teknikaliteter”. Den 26 maj återupptas förhandlingarna.
Mordet på Eudy Simelane har åter väckt en het debatt om risken för lesbiska sydafrikaner att utsättas för sexuella övergrepp. I debatten används begreppen ”corrective rape” – korrigerande våldtäkt. På nyhetssidan pinke.biz skrivs i samband med mordet om risken för lesbiska studenter att utsättas för ”korrigerande våldtäkter. ”Det märks en alarmerande ökning”, skriver pinke.biz.

Mally och Kotoso Simelane intervjuas i Sowetans webb-tv

Eudy Simelane begravdes den 4 maj med över 2000 närvarande gäster, uppger tidningen Sowetan. Bland de sörjande fanns Eudy Simelanes flickvän Sibongile Vilakazi, föräldrarna Mally och Khotso liksom brodern Emmanuel som fick identifiera sin syster på bårhuset..