I morgon står Sizzla, en av världens största reggaeartister, på deras scen – och mobilerna går varma av krav på att spelningen ställs in på grund av det homofobiska innehållet i artistens texter.

I allmänhetens ögon har Slakthuset gått från hbt-arena till homofober över en helg.

– Oavsett vad vi säger i den här intervjun så har Slakthuset blivit synonymt med homofobi. Från start har vi haft bra kontakt med gaypubliken, nu blir scenariot ”Slakthuset mot mänskliga rättigheter”, och det är extremt beklagligt, säger Kim Högstedt, delägare i Slakthuset.

De sitter i en knepig sits. Å ena sidan har de skrivit kontrakt med en bokare som, om det bryts, skulle medföra en trolig stämningsansökan och ekonomisk katastrof.

Å andra sidan har de över 2200 personer som på Facebook kräver att spelningen stoppas, bland annat arrangerarna bakom queerklubben Black Banana Inn som idag gick ut med att man säger upp samarbetet med Slakthuset.

Frågan bollas över bordet: ”Vad gör vi nu?”

– Spelningen kommer att bli av. Däremot hade vi aldrig gjort gett bokaren tillträde till lokalen om vi vetat att frågan var såhär infekterad, säger andre delägaren Jocke Heineman.

Det var Erik Wretman som skötte kontakten mellan arrangören Next On Stage och Slakthuset, efter att den tidigare arenan Hornstull Strand ställt in.

– Jag fick frågan från arrangören, kontaktade ledningen och eftersom vi hade det datumet ledigt. Vi såg det som en bra bokning och tänkte inte mer på det.

Visste ni då att Strand ställt in spelningen på grund av innehållet i musiken?
– Jag hade hört något om det, men hade inte kunnat föreställa mig att det var såhär stort.

Stort är det. Sizzla är kontroversiell. 2004 ska han ha nekats inträde i Storbritannien efter påtryckningar från hbt-communityt och flera konserter har ställts in sedan dess. 2010 spelade han på Robert Mugabes födelsedagsfest, och har senare uttryckt sitt stöd för Zimbabwes president.

På Twitter uppmanar Alexander Bard nu till mord på Slakthusets ledning, en händelse som nu polisanmälts. I sitt inlägg skriver Bard också att skattemedel används till att sprida homohat.

– Han måste ha förväxlat oss med Fryshyset. Vi får inget som helst skattestöd, säger delägaren Kim Högstedt.

Det spelar ingen roll. Det spelar inte heller någon roll att spellistan är kontrollerad eller att Sizzla i ett uttalande lovar att följa lagarna i det land han uppträder.

Att Slakthuset hyrt ut en scen åt en artist som Sizzla gör dem i allmänhetens ögon till finansiärer för homohatet.

På sin blogg uppmanar Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt till bojkott av Sizzlas spelning då artisten ”är inbjuden att framföra sin hatpropaganda på en av stadens mest populära nattklubbar”.

Slakthusets DJ Sammy K är förvånad över att Madeleine Sjöstedt har koll på innehållet i Sizzlas musik.

– 90 procent av de som lyssnar på Sizzla har inte hört de två, tre låtar som är grunden till att folk reagerar. Missförstå inte, vi ser allvarligt på att folk känner sig kränkta av att Sizzla uppträder. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det här fått väldigt stora proportioner i media.

Av de 480 personer som svarat i en enkät på qx.se har 80 procent aldrig hört en låt av Sizzla. Ändå tycker 7 av 10 att han inte under några omständigheter borde få spela i landet.

– Vore det inte bättre att öppna upp för en diskussion? Vad i musiken upprör? Vari har texterna sina rötter? föreslår Sammy K.

Det var vad han gjorde när han ansvarade för en spelning med reggaeartisten Beenie Man i Malmö. Även då startades ett Facebook-uppror, som engagerade över 3700 personer. Sammy K bjöd in grundaren av Facebook-gruppen som efter samtalet inte ska ha haft något problem med att konserten genomfördes.

– Det parodiska blir att Beenie Man ber om ursäkt i Europa för sina texter, och sedan igen hemma i Jamaica – för sina ursäkter. Men även där blir det allt svårare att plocka poäng hos publiken genom att racka ner på homosexuella. Det är inte som för tio år sedan, menar Sammy K.

Kristian Pehrsson, som grundade Facebook-gruppen ”Inga homofober på våra scener” inför spelningen i Malmö, har en annan bild av vad som hände. På Facebook skriver han att han drog sig ur efter ”en hel del hot och hat” som han inte varit beredd på.

”Jag beslöt mig då för att inte vara aktiv och gav väl i princip upp min medverkan. Inte pga någon som helst hot eller något från arrangörerna, utan det var diverse fans som anonymt, och öppet hotade mig med diverse otrevligheter, så till den grad att jag knappt vågade mig ut. Malmö är en liten stad, man rör sig ofta på samma ställen. MEN återigen, safarisound var väldigt öppna för en dialog och det kändes givande. Jag kanske var feg, men då får det vara så. Tyvärr.”

De texter som oftast citeras av hbt-aktivister som vill ställa in Sizzlas spelning är ”Pump up” från 2001 eller ”Nah Apologize” från 2007. I medierna har textraden ”shot battybwoy my big gun boom” överskuggat allt artisten skrivits sedan dess.

Sizzla ska vid flera tillfällen ha framfört låten live, även efter det att han 2007 skrev på Reggae Compassionate Act, ett kontrakt med bland annat jamaicanska hbt-rättsorganisationen J-Flag, där Sizzla lovar att inte framföra musik med hbt-fientligt innehåll.

Låten ”Nah apologize” handlar just om att Sizzla inte anser sig ha något att be om ursäkt för.

Pride Music, som sköter Sizzlas marknadsföring, menar att den musiken inte representerar Sizzla som artist och att han aldrig har brutit mot några lagar.

– Han var en ung man när han skrev de låtarna, han har vuxit sedan dess. När kan vi lämna det här och gå vidare? säger Eddie Brown, Pride Music.

Sizzla har dock fortsatt framföra homofientliga låtar, senast vid en spelning på Jamaica i mars.

Även om Sammy K inte tror att Sizzla ändrat åsikter om homosexuella, ”i rastafarianismen finns ett starkt motstånd mot samkönat sex”, så är homofobiska texter inget som Slakthusets ledning tänker tillåta under onsdagens spelning.

– Om han hetsar mot någon folkgrupp så stoppar vi spelningen, säger Jocke Heineman.

Snart bollas frågan igen över bordet: ”Vad gör vi nu?” Sammy K vill arrangera ett samtal om reggaemusik och hbt-frågor på Stockholm Pride. En mer kortsiktig lösning dyker snart upp:

– Vi hänger regnbågsflaggor i entrén. Han tillåts sin yttrandefrihet, vi tillåts våran.

Mer om Sizzlakonserten:

Bard uppmanar till mord på lokaluthyrare


”Har inte brutit mot någon lag”

Uppror mot reggaestjärnan – spelar trots inställd konsert

Sizzla stoppas från att spela

Protest mot Sizzlas Stockholmsspelning

Sizzla i Finland

Sizzlan konsertista jälleen sota

Esiintyykö Sizzla Helsingissä