Lisa och Lilly blev en stor framgång och vann QX pris för Årets Bok. Hur kändes det?
– Helt fantastiskt! Boken fick flera olika utmärkelser och fina recensioner. DN:s recensent jämförde mitt Stockholmsperspektiv och berättarstil med Per Anders Fogelström. Klart att jag blev stolt!

– Men allra roligast är läsarnas respons, jag har aldrig varit med om ett sådant gensvar. Lisa och Lillys kärlekshistoria engagerar och berör, berättar Mian.

Nu är du tillbaka med ”Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria”. Berätta!
– Jag kom över berättelsen för mer än tjugo år sedan när jag skrev om den i Pride Magasin. Sedan dess har jag burit den med mig. Andra har också förtjänstfullt lyft fram den – som Matilda Thorén i QX och historikern Jens Rydström. När jag fick idén att skriva tre romaner med Stockholmsperspektiv och skildra homosexuellas livsvillkor de senaste hundra åren kändes det som rätt tillfälle.

Året är 1943, platsen är Stockholm och fem kvinnor anklagas för ”otukt som mot naturen är” i ett kärleks- och svartsjukedrama på Östermalm.

– Ja, de fem arbetarkvinnorna Eva, Margit, Gunvor, Anna-Lisa och Sonja anklagas för sina frivilliga sexuella relationer och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv. Man använde ord som ”härva” och ”liga” och att den nu var ”sprängd”. Det fanns ingen hejd på kraftuttrycken. Förundersökningsmaterialet är omfattande och detaljerat och på många sätt skakande läsning.

Du skildrar berättelsen genom just Eva och Margit. Hur kommer det sig?
– Det är de två som står i centrum för det här passionsdramat. Sedan har jag tagit mig den konstnärliga friheten att skildra hur de tänkte och kände och hur det kunde vara att leva som homo på 40-talet. Det är mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat.

Det är inte helt lätt att hålla reda på alla inblandade och deras relationer till varandra.

– Jag vet! Men det är ingen större skillnad mot den lesbiska ankdammsvärlden i Stockholm idag, säger Mian och skrattar.

Dramat inträffar ett år innan homosexualitet avkriminaliseras.

– Strax efter att historien utspelar sig, år 1944, avkriminaliseras homosexualitet i Sverige. Men den medicinska klassificeringen av homosexualitet som psykisk störning fanns kvar till 1979.

Alla fem kvinnorna dömdes till straffarbete.

– Man skulle tro att det värsta var över efter att domen omvandlats till villkorlig, men det riktiga helvetet börjar när förhören utvidgas. Det kvinnorna utsattes för omöjliggjorde deras fortsatta liv. Det saknas en bortre gräns för hur hårt rättsväsendet kunde förödmjuka kvinnorna. Inte ens mördare synas i sömmarna så här. De vänder ut och in på deras privatliv och intervjuar arbetsgivare, läkare, syskon, fattigvårdsnämnden och före detta makar som karaktärsvittnen. Vad som är rörande är att deras exmän försvarar dem i förhören.

Vad tänker du om det?
– Att det sällan är människor det är fel på, utan systemen. Rättssystemet dömer kvinnorna och de får sina privatliv sönderslagna.

Finns det ett klassperspektiv i det här också?
– Absolut! Det är ingen slump att det är fem arbetarkvinnor som åtalas.

Vad vill du uppnå med boken?
– Jag vill ge kvinnorna upprättelse! De förtjänar att aldrig glömmas bort. Men det handlar inte bara om dem, utan om alla andra som med statens goda minne fått sina liv förstörda. Transsexuella fick sent omsider en ursäkt, inte en dag för tidigt. Men ingen har tagit ansvar för vad vi homosexuella utsatts för. Sverige borde be oss om ursäkt.

Kan historien vara ett sätt att bättre förstå vår samtid?
– Ja, självklart förfasas man över synen på homosexuella i Sverige förr. Men de rättigheter vi har erövrat har vi bara till låns – vi kan aldrig ta dem för givna. Kvinnorna i Lesbiska ligan är bara ett par andetag bort och det finns krafter i Sverige som inte tycker att vår frihet är självklar. Själv kommer jag att bli kvar på barrikaderna tills jag dör!

Apropå det. Jonas Gardell är aktuell med Ett lyckligare år – en berättelse om hur kampen för homosexuellas frihet i Sverige började.

– Det här är verkligen den svenska homohistoriens höst! Jonas och jag ska bland annat framträda i Storkyrkan i Gamla Stan tillsammans vilket jag ser fram emot.

Slutligen, Lesbiska ligan är den andra boken i din historiska svit med berättelser om samkönad kärlek i Stockholm. Kan du hinta för QX läsare om vad bok nummer tre kommer att handla om?
– Det enda jag kan säga än så länge är att den utspelar sig på 1960-talet och att det är gaykillar som står i centrum för berättelsen.

Nu är det alltså bögarnas tur?
– Exakt!

Lesbiska ligan (Romanus & Selling) utkommer 21 september.