Paragraf 175 var den tyska lagen som gjorde homosexualitet straffbart fram till år 1969. Bögar som togs på bar gärning riskerade långa straff bakom galler. Regissören bakom Den stora friheten, Sebastian Meise, räknar med att hundratusen liv förstördes på det viset bara i Tyskland.

Rollfiguren Hans (en strålande Franz Rogowski) bygger på intervjuer med flera överlevare som ännu minns efterkrigsåren då deras kärlek var kriminell.

Historien sträcker sig över tre årtionden och gör lika många neddyk i fängelset dit Hans gång på gång återvänder. Fokus ligger på intima möten och stulna ögonblick med tre andra fångar, speciellt den äldre cellkamraten Viktor.

Österrikes Oscarsbidrag hittar mycket värme och medmänsklighet innanför de kalla betongväggarna, och en strimla ljus och hopp även i den mörkaste isoleringscellen. Ett ömsint drama om lust och längtan, där blickar säger mer än tusen ord och varje beröring går igenom bioduken. Tänk Nyckeln till frihet – but make it gay. Det här är en film du kommer tänka på länge.