Inför galan var den stora snackisen vem av de duellerande popdivorna Katy Perry och Lady Gaga som skulle leverera den mest uppseendeväckande scenshowen. Perry har ju gått vinnande ut försäljningsstriden då hennes Roar sålt betydligt bättre än Gagas Applause, men skulle Gaga kunna jämna ut popmatchen med ett coolt framträdande?
Svaret blev njae.
Gaga öppnade galan med knasiga outfits och ett snyggt nummer där hon växlade både peruker och kläder på scenen under låtens gång. Men det är svårt att bli en vinnare när låten inte håller ända fram. Applause är ju ingen crowdpleaser som får publiken på fötter med sin krångligt oklistriga refräng.
Nej, det var allt Perry som tog hem även denna duell med ett snyggt boxningsnummer med Brooklynbron som backdrop. Hennes studsiga Roar avslutade galan på ett snyggt sätt.

Justin Timbeberlake tog emot MTV-galans pris för lång och trogen tjänst, Vanguard Award, och bjöd på ett hitmedley som aldrig verkade ta slut. Mot finalen av det väääldigt långa men publikpopulära och allsångsvänliga medleyt dök hans kompisar från Nsync upp och sjöng ett par rader från pojkbandets stora hits. Kul!

Timberlake blev för övrigt en av galans stora vinnare med två priser. Lika många priser kammade Macklemore & Ryan Lewis hem. De tog hem pris för årets hiphop OCH ”video with a social message”. Det sistnämnda fick duon ta emot för sin pro-gaylåt Same Love som skrevs för att supporta genomförandet av gayäktenskap i USA. Under tacktalet sa Macklemore att han verkligen ville vinna det här priset och till publikens jubel berättade han att Same Love är det viktigaste låt han skrivit.
– Att se hur låten spridit sig över världen är ett tecken på jämlikhetens frammarsch. Gayrättigheter är mänskliga rättigheter, det är ingen skillnad!
Jubel. Duon framförde sedan sin pro-gaylåt tillsammans med Mary Lambert, som sjunger på singeln. Framträdandet avslutades med att sjungande Oscarsvinnaren Jennifer Hudson dök upp och divaduellerade i wail tillsammans med Lambert. Snyggt.

Fyrfaldigt nominerade Miley Cyrus kammade däremot noll på prisfronten och fick gå hem tomhänt. Men med tanke på hennes tokurflippade livevariant av senaste singeln We Cant Stop med stora rosa nallebjörnar, ett ständigt slickande om munnen och porriga rörelser, OCH en sexigt lättklädd duett med Robin Thicke i superhiten Blurred Lines så kändes det som att Miley ändå blev en av galans snackisar och därmed lite av en vinnare. Snacka om ett imagebyte modell grande att gå från barnidol via teenpoppare till en artist med vulgärare rörelsemönster än Lil´Kim

Det där riktiga OMG-ögonblicket saknades dock i år och trots snygga nummer och bra artister så blev det inte en gala som kommer att gå till historien.
Men hey, det är ju skönt att slippa skandaler ibland också…

Vinnare:

Best Collaboration: Pink feat. Nate Ruess, “Just Give Me a Reason”
Best Rock Video: Thirty Seconds to Mars, “Up in the Air”
Best Pop Video: Selena Gomez, “Come and Get It”
Best Hip-Hop Video: Macklemore & Ryan Lewis, “Can’t Hold Us”
Best Female Video: Taylor Swift, “I Knew You Were Trouble”
Best Video with a Social Message: Macklemore & Ryan Lewsi feat. Mary Lambert “Same Love”
Video Vanguard Award: Justin Timberlake
Artist to Watch: Austin Mahone
Best Male Video: Bruno Mars, “Locked Out of Heaven”
Video of the Year: Justin Timberlake, “Mirrors”