Mamma Mia har på lördagskvällen stor gala-premiär på Svenska Teatern i Helsingfors. Vid fredagens presspremiär möttes föreställningen av jubel och stående – dansande – publik! Det har väl aldrig svängt så på denna ärevördiga nationalscen och här och var i kulturkretsar har det också mumlats lite surt över att just Svenska teatern sätter upp en musical.
Men samtidigt konstateras det att det lär ge pengar till teatern som kan användas för lite smalare svenskspråkiga uppsättningar.
I pausen diskuterades flitigt huruvida denna uppsättning kunde mäta sig med London, och New York. Det konstaterades att Helsingfors höll måttet. De översättningsjusteringar med finlandssvenska referenser och efternamn på huvudpersonerna som gjorts möts av publikens förtjusta fniss och den oro som vädrades om att den finskspråkiga publiken inte kan hänga med kan nog stämma, men störde knappast stämningen på presspremiären.
Mia Hafrén, i rollen som Donna (Sundberg), är fantastisk i såväl skådespeleri som sång. Vallu Lukka, som Sam (Nordström) imponerar, inte minst att som finskspråkig skådespelare lyckats lära sig spela och sjunga på klingande svenska. Linnea Svärd gör Sofia (Sundberg) och lyckas med Anton Häggblom som Tim få in den romantiska och med ensemblen energin och glädjen.
Även om sång och tempo på premiären inte hela resan håller är detta en musikal som, likt filmen, får en att minnas, bli känslomässigt berörd och inte minst känna sprittande i ben och själ. Det är så sant som det sjungs att religion kan vi leva utan, men inte musik!
76000 biljetter har redan sålts och nu är det biljetter till hösten 2015 som släpps. En shopping och fest-helg i Helsingfors blir nu ännu lättare att sälja in när Mamma Mia finns som ett självklar krydda!

Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin
Lineah Svärd och Anton Häggblom