Tv-programmet ”Första dejten” är i full gång på SVT play. Inför första säsongen så pratade QX med Cato Helleren. Den intervjun hittar ni här.
Nu har andra säsongen börjat och Cato måste ha lärt sig en hel del dejtingtips. Dags att han delar med sig!

Nu har du varit med i två säsonger Cato, vad ska alla ofrivilliga dejtare tänka på inför en första dejt?
– Det allra viktigaste, låter som en klyscha, men det är att vara sig själv. Ta inte med er något, skippa blomman eller presenten och ta med er själva. Det är det allra viktigaste. Sen är det viktigt att inte ha för höga förväntningar. Ta det för vad det är. Jag förstår att man vill visa alla sina ”bästa” sidor på en första dejt. Men hur lätt är det att spela den rollen hela livet om det skulle hålla?

Programmet har ju flera HBTQ-personer som är med. Ska man tänka på något speciellt då när man dejtar?
– Gay-världen är ganska liten så det när det gäller dejtande i de kretsarna så finns det alltid en risk att man träffats i något sammanhang förut, eller har någon gemensam vän. Då tycker jag att det är viktigt att inte försöka luska i hur man känner den personen eller vilken av ens egna vänner som den andre eventuellt känner. Släpp det! Prata om andra saker som får er, som faktiskt är på dejten, att lära känna varandra.

Var det något speciellt HBTQ-par som berörde dig under andra säsongen?
– Det var ett gay-par som berörde mig lite extra. Den ena personen hade väldigt höga förväntningar men fick inget gensvar. Det kändes verkligen i mig då. Personen berättade för mig efteråt att hade det inte varit för att det var kameror överallt så hade  han lämnat dejten. Sånt är tråkigt att höra. Därför tror jag det är viktigt att man ändå är ärlig någorlunda tidigt med vad man är ute efter, om man söker något lång- eller kortvarigt.

"Första dejten" går på SVT play, just nu visas andra säsongen.