Den 2 februari 2009 sändes det första avsnittet av RuPaul’s Drag Race och nio dragqueens struttade in i “Werkroom” för första gången. Budgeten var låg, det som idag fått benämningen “season 1 filter” fick allt att se blurrigt ut och dragqueensen såg mer ut som män i klänning i jämförelse med hur vi är vana att se dem idag.
Då var man helt ovetandes om vilket imperium RuPaul skulle bygga. 14 år, 14 säsonger och massor av Emmy-awards, sju st All Star-säsonger, flera internationella spin-offs och otaliga “sashay away” senare så kan programmet titulera sig som ett av världens största. Trixie Matell, Katya, Kim Chi, Bob the Dragqueen, Bianca Del Rio har alla blivit superstjärnor och skapat starka varumärken åt sig själva.
Världsstjärnor som Ariana Grande, Lady Gaga, Miley Cyrus, Robyn och Adam Lambert har suttit som gästdomare. Tunga samtalsämnen har blandats med skratt och skämt.
Genom programmet har queerkulturen blivit mainstream och tusentals unga hbtq-personer har fått se sig representeras inför miljonpublik.
Men resan dit har inte varit helt konfliktfri. Programmet har bland annat anklagats för att håna transpersoner och för bodyshaming. Men RuPaul har lärt sig. Historia skapades när den trettonde säsongen innehöll den första transmannen som någonsin deltagit i tävlingen.
Texten kanske insinuerar att franchisen haft sin storhetstid, men det är precis tvärtom. Första avsnittet av den senaste säsongen sågs av rekordmånga och med tanke på att både Nederländerna, Spanien, Storbritannien känns det självklart att svenska dragqueens nu äntligen får chans att tävla i RuPauls Drag Race Sweden som har premiär 2023 på SVT? Programledare: Robert Fux. Som vi längtar!