Oslo har fått en egen GayGalla efter inspiration av QX GayGala. Bakom arrangemanget står Mads Rogde och Fredrik Havstein med Helseutvalget och sajten Gaysir som sponsorer.
Till stor del påminner GayGallan om GayGalan bortsett från att det på Chat Noir i Oslo i flera kategorier är en jury som utser vinnarna.
Ett fullsatt Chat Noir kunde på lördagskvällen hylla utrikesminister Jonas Gahr Støre som Årets Hetero och Årets FagHag utsågs Høyres (moderaternas systerparti) partiledare Erna Solberg till.
I kategorin Årets Superhelt kunde gruppen The Blacksheeps ta emot priset för musikvideon till låten Edwin. En låt och musikvideo om en pojke som i trots mot samhällets värderingar väljer att klä sig i kjol.




– Årets Superhelt är det finaste priset man kan få, förklarar GayGalans producent Fredrik Havstein som även säger att 80% av juryns röster föll just på The Blacksheeps video.

Helt överraskande var det kanske inte att Alexander Rybak utsetts till Årets Homsefavoritt. Det priset röstades fram av Gaysirs besökare. Rybak tävlande i kategorin mot bland annat Malena Enman och Lady Gaga.
Att Norge är en stor idrottsnation återspeglades självklart även under GayGallan där handbollsspelaren Are Grongstad fick ta emot priset som Årets Idrettshelt. Årets Blogg blev Dagens Valium, av Bøtta Pedersen och Årets Mediebegivenhet följde Nobelpriskommitténs tankar genom att tilldela priset Barack Obamas installation som ny president i USA.
Vid GayGallan delade vinnaren av ”Lesbetoppen”, Anette Trettebergstuen liksom vinnaren av Homsetoppen, Jan Erik Kjær ut tio tusen norska kronor vardera till välgörande ändamål: Anette till den turkiska hbt-organisationen KAOS och Jan Erik till norska idrottsförbundets projekt ”Med idrotten mot homohets”. De två tas fram som bästa flata respektive bög just nu av Gaysirs redaktion.
Förutom priser var det i god Gala-anda mycket skratt och glitter och ett stort kalas på Chat Noir. På scen stod bland många artisterna Maria Haukås Storeng och Else Kåss Furuseth. Konferencier för galan var Brita Møystad Engseth.
Mer bilder från kalaset ser du på Gaysir.no

GayGallan hölls för första gången i Oslo i lördags. Tidigare har tidningen Blikk haft ett liknande evenemang, Blikk-Prisen, och i Bergen har en GayGalla arrangerats i tre år. 2010 hålls den fjärde Bergen GayGalla den 27 januari.




Utrikesminister Jonas Gahr Støre
Maria Haukås Storeng