Flashmob-gubbar sjöng för Haavisto

Det må vara så att Samlingspartiets Sauli Niinistö tar hem segern på söndag och att det i opinionsundersökningarna visar sig att männen och äldre ratar Pekka Haavisto.
Men via Facebook-upprop samlades i veckan en rad manskörer, bland dem många från gaykören Out’n’Lound till en Flashmob på Centralstationen i Helsingfors.
Sibeilus Finlandia sjungs av männen för att med sångens kraft väcka den finska ”folksjälen” till stöd för det man ser som toleransens och mångfaldens presidentkandidat.
– Över en natt bildades ”Mieskuoro Pekka” (manskören Pekka) av manskorister och yrkessångare ur ett antal körer och sånggrupper i regionen, berättar skådespelaren Kim Gustafsson för QX.
– Vi visste inte ens hur många som skulle komma till 50-minutersrepet samma dag men plötsligt var det över 70 gubbar på plats, 3 kameror och en ljudkille uppenbarade sig 10 min innan från systergruppen ”filmskapare för Haavisto” som för övrigt hade filmfestival i torsdags kväll med kändisskådisar som dörrvakter, biljettrivare och servitörer, och så körde vi Finlandia flashmob. Fyrstämmigt.
Efter två timmar på YouTube hade 20 000 sett videon och fredag morgon över 177 000.
– Denna överraskande succé har kommit att symbolisera hela den sprudlande valkampen. De grönas valbudget var nästan slut efter första ronden. Nu har privatpersoner och de olika stödgrupperna samlat i hundratusentals euro, genomsnittsdonationen via nätbank är 25 euro. Detta är inte storkapitalets reklamkampanj, säger Kim Gustafsson som berättar att fler flashmob-aktioner är på gång.
På söndag avgörs det om inte med sång så i alla fall med röster.

Finlandia
O Finland, se, din morgonljusning randas,
och natten skingras, hotfullt mörk och lång.
Hör lärkans röst med rymdens susning blandas,
snart rymden fylles av jubelsång.
Se natten flyr och fritt du åter andas.
Din morgon ljusnar, o fosterland.

Stig högt, vårt land, som du ur natt dig höjde.
Den dag dig väntar, fritt och öppet möt
med samma kraft, med samma mod, du röjde,
när träldomsoket du sönderbröt.
Förtrycket aldrig dig till jorden böjde.
Ditt verk dig väntar, o fosterland.


Läs mer om presidentvalet:

Finlandssvenskar stöttar Haavisto


Haavistos militära erfarenhet skapar debatt

Soini backar på stödet till Haavisto

Haavisto ett steg närmare Kronohagen

Du skall va president…