Det blev en lyckad onsdagskväll på QX Bokevent i Gamla Stan i Stockholm med en författartrio som bjöd på sig själva och drog ner många skratt.
I publiken satt ett fåtal QX-läsare som lyckats komma över några platser i bokhandeln – handsprit, munskydd, utspridda platser, dubbla sittningar och signering utomhus gjorde att kvällen kändes coronasäker.
Pålästa Pekka Heino höll i samtalen och ställde som vanligt kul och oväntade frågor och fick Lotta, Peter och Mona att avslappnat öppna upp sig om böckerna och om sina liv.
Lotta Schelin har i dagarna släppt sin biografi ”I huvudet på Lotta Schelin” och berättade om livet som fotbollsspelare, om både första flickvännen och nuvarande frun och om skador men även och om hur man bäst skalar ett ägg…
Peter Sundberg har givit ut romanen ”Låt mig bara vara din” om hockeyspelaren Adam som spelar i NHL och bor i New York och som har en hemlighet som kommer upp till ytan.
– Min pojkvän sa när han läst den; ”Men Peter, den här handlar ju inte om hockey, den handlar ju om sex”.
Pekka Heino höll med och påpekade att det var många sexscener i boken och la till att det var bra sådana.
– Jag är trött på att se eller läsa om två killar som är kära och ger varandra en puss och så går de in i sovrummet, och sen stannar det där. Det är viktigt att få läsa om gaysex, sa Peter och la till att han fick idén till boken när Henrik Lundqvist och andra NHL-spelare var med i kampanjen You can play där man uppmuntrade homosexuella att spela hockey. Än så länge har ingen öppen manlig hockeyspelare kommit ut… Varken i Sverige eller i världen.
Mona Sahlins bok ”Makt Lös” har väl knappast någon missat. Mona har skrivit en bok som tar avstamp när hon lämnar sin post som partiledare och fram tills idag. Samtalet med Mona handlade inte om falska intyg utan fokuserade på Monas kamp för hbtq-rättigheter, om hatet och kärleken hon möter i vardagen, om Carl Bildt och Göran Persson och om när hon kysste en tjej i 7:an. Att lyssna på Mona är både kul och fascinerande och under kvällen bjöd hon verkligen på sig själv.
Pekka hade även snappat upp i senaste QX där Mona intervjuas och där hon bland annat berättar att filmen Cabaret med Liza Minnelli präglat henne jättemycket, ”hallå, hur mycket kajal hade jag inte”.
– Sen måste jag få berätta en kul grej, sa Mona. Det var två svenska bögar som var i New York och fick syn på mig på en restaurang, och så gick de fram för att säga hej och be om en autograf. Problemet var att det inte var jag, det var Liza Minnelli.

Nästa Bokevent med QX hålls den 27 oktober. Håll utkik på qx.se om författare och platser.
Gamla Stans Bokhandel ligger på Stora Nygatan 7 i Stockholm.