Dragspel, fiol och folkmusiktoner är vad Finland hoppas skall gå hem i Europa 2010. Etno av varierande slag har vi ju hört i Eurovisionsammanhang förut och duon Kuunkuiskajat som består av Susan Aho och Johanna Virtanen har själva beskrivit sin musik som ”etno-retro-schlager”.
– Vi vill visa att Finländarna är ett glatt folk, kommenterade de efter segern. Och visst så strålade det äkta glädje i deras framförande. En zigenarmusikinspirerad låt som de lovar att framföra på samma finska dialekt och barfota när det i maj är dags för semi och eventuellt europafinal.

Redan på fredagskvällen var det festivaluppvärmning på gaykrogen ”Blue Oyster Bar” och där var det många som hade Heli Kajos ”Annankadun kulmassa” som sin favorit och den låten vann också de finska Euruovisionfansens egna omröstning om bästa låt. Personligen hade jag också gärna sett att vi hade skickat Heli till Norge men jag är åtminstonne väldigt nöjd med att förhandsfavoriten Eläkeläiset med sitt skämtbidrag ”Hulluna humpasta” (Galen i humppa) inte vann. Då hade jag inte velat visa mej på Oslos gator då schlagercirkusen drar igång.

Minst lika mycket jubel som vinnarna fick pausunderhållaren fjolårets ESC-segrare Alexander Ryback som hade världspremiär på sin låt ”Europe skies”och dessutom avslöjade att han älskar det här landet så mycket att han som bäst skriver en sång som Finland.

På tal om omröstningar så har YLE:s nätsidor också haft en omröstning om vilket av Finlands bidrag som varit det sämsta genom tiderna. Den inte så smickrande segern gick till ”Niin kaunis on taivas” som Jasmine framförde i just Oslo 1996 och som slutade på en sistaplats.

Hur schlagervindarna blåser för Finland i Oslo det här året får vi se i maj. Själv tror jag inte att det är någon vinnarlåt men den kan mycket väl samla ihop poäng från öst och balkanländer.