Finalen gick i två omgångar där de tre bidrag som fått flest röster tog sig till en så kallad superfinal, där räkneverken nollställdes och Paradise Oskar, eller Axel Ehnström som han egentligen heter, fick slutligen närmare hälften av det finska folkets röster. Han har själv skrivit både text och musik till bidraget ”Da da dam” som han framför ensam på scenen med sin gitarr. Lite för det tankarna till fjolårets belgiska bidrag ”Me and my Guitar”.

– Att få representera Finland hoppas jag att kommer att ge mej många möjligheter att få syssla med musik, säger Axel. Både som artist och låtskrivare även om vinsten kom som en total överraskning.

Artistnamnet Paradise Oskar berättar han att kommer från Astrid Lindgrens karaktär luffaren Paradis-Oskar i Rasmus på luffen.
– Sedan vad gäller låtens titel så var det ett medvetet val att ge den en enkel och nästan barnslig titel, fortsätter han.

Texten handlar om klimatproblemen och en ung kille som vill ge sej ut i världen för att göra något åt saken och för Axel är det viktigt att göra låtar med ett budskap. Man kan tolka det som att titeln ”Da da dam” delvis driver med de nonsensuttryck utan någon egentlig mening som ibland kan förekomma i Eurovisionssammanhang.

Finalen som helhet bjöd på allt från tango till hårdrock, som det sej bör i Finland och även om jag inte hade tippat det så var det mina tre personliga favoriter som tog sej till superfinalen.

Tvåa blev Saara Aalto med balladen ”Blessed with Love” och trea Father McKenzi, ett band med medlemmar från Finland och Sverige och deras åttiotalsinfluerade låt Good Enough.

Alla hade varit bra representanter i Düsseldorf i maj och nu hoppas vi finländare att folk trallar ”Da da dam”, men också lyssnar på hela Axels text.