Efter en vecka i Liverpool är jag mer än nöjd med britternas val av värdstad. Staden är mysig och stökig på samma gång, och allt ligger inom armslängds avstånd. Det tippade regnet har lyst med sin frånvaro och jag börjar nästan fila på en bränna. Det har varit skönt att vänta in alla kollegor och vänner till stan och upptäcka allt i lugn och ro. För nu kickar allt igång på riktigt. Och vi ska försöka ge er det mesta av det bästa.

QX Schlagerprofiler, undertecknad och Ken Olausson, är såklart på plats och vi kommer att leverera intervjuer med alla favoriterna, tippningar och tyckningar på qx.se hela veckan. Håll dessutom koll på de dagliga Studio Liverpool där vi pratar om snackisarna just nu, visar klipp från fester och artistmöten, och mycket annat. En gång om dagen sammanfattar vi snackisarna i Eurovisions högborg, och det gör vi här.

Svenska Loreen är fortsatt favorittippad 0ch just nu är det 39% chans att hon står som vinnare på lördag enligt Eurovisionodds-sajten…. Men nu ska det bli skönt att tävlingsveckan äntligen rullar igång så att vi får se hur Tattoo ser ut på scenen i sin nya skepnad. LED:en är ju mindre och kameravinklarna annorlunda på grund av andra sceniska förutsättningar än i Mello. Men: Loreen är lika grym som vanligt och när vi såg henne uppträda på den nordiska festen häromdagen bjöd hon på en röstuppvisning utan dess like och visade vilken naturkraft hon är. När hon ställdes bredvid finska favoriten Käärijä blev det löjligt uppenbart vem som är som har mest stjärnstatus…
Har man varit med om ESC förr är man van att vid det här laget ha sett repetitioner till leda, men nuförtiden är alla rep stängda och vi har egentligen bara sett ett par sekunder av vad Loreen och de andra haft för sig senaste veckorna. Idag måndag ser vi hela semi1 köras igenom för första gången och det ska bli löjligt spännande.

I fredags öppnade EuroClub, men det var inte förrän igår söndag som den stora officiella invigningen ägde rum.
På två stora dansgolv spelades Eurovisionhits från förr och nu och QX Schlagerprofilerna hade den stora äran att DJ:a.

Den stora snackisen just nu är Storbritanniens Mae Müller. Hon har en bra poplåt som innan repetitionerna rullade igång spåddes en fin topp10-placering, och en bra fortsättning på det spår Sam Ryder tog ifjol efter år av floppar för landet. Men Mae, som fått ett svinsnyggt nummer och ett fantastiskt startnummer(hon går ut sist i finalen) har sjungit jättedåligt under repen. Efter lördagsrepet, då ett repklipp med The Big Five plus värdlandet Ukraina skulle släppas, fick vi se allt utom just Storbritannien. Ingen förklaring gavs, vilket är ett otroligt märkligt drag av värdlandet. Att plocka bort sin egen artist för visning på grund av ett dåligt rep… ja, det ser inte bra ut för BBC.
Värdnationen har nu tappat i oddsen, och helt plötsligt står vi kanske ytterligare inför en ”I´m sorry to say, UK zero points” från folket på lördag. Kan man inte sjunga rent är folkets dom alltid hård. Det är sen gammalt inom Eurovision.

Annars är det rätt stadigt i oddslistan: Sverige i topp med Finland bakom (som knappat in på Loreen lite, lite), och sen är det Frankrike, Ukraina, Spanien, Norge, Israel och Italien i den ordningen. Österrikes Teya & Selena har visat sig ovanligt oinspirerade och loja på de rep-klipp vi sett så den har tappat i odds. Men är fortfarande topp10. Och den mest troliga vinnaren av ursvaga semi2.

Som Eurovision-stad är Liverpool som sagt perfekt: Allt ligger inom promenadvägs avstånd, det syns verkligen att staden härbärgerar världens härligaste musikfest, och det bubblar av härliga kringevenemang och påhitt. Bara en sån sak att det anordnas en tävling där man ska lokalisera gamla Eurovisiontvåan Sonia i en skattjaktsliknande tävling är ju galet kul.
Det är också otroligt fint hur värdskapet delas mellan britterna och Ukraina. Över hela staden syns det delar av ukrainsk kultur och de blå-gula färgerna syns överallt.