Att Måns Zelmerlöw går till final i kväll råder det ingen tvekan om. Han är en av de stora favoriterna till totalsegern och har levererat bra under hela sin Wien-vistelse. Visst, bildproduktionen är inte hundraprocentig än, då 3D-effekten på skärmen bakom sångaren inte funkar i rutan, men det ska nog sitta till direktsändningen.
Heroes sticker ut som en alptopp i det här ljumma startfältet och kommer att få Europa att sträcka sig efter telefonerna under sändningen.

Allt i startfältet är inte helt kasst dock, här finns några fina bidrag: Norge, Azerbajdzjan och Israel är undertecknads favoriter i afton.
Norges ursorgliga duettballad sjungs gudomligt av Mörland & Debrah Scarlett och borde lätt segla vidare. Azeriske Elnurs stora ballad är också mäktig och borde lätt haffa en finalbiljett. Och är man sugen på svängig pop med mellanösternkomp så är Israel låten att lägga sin röst på. Dessutom har landet blingat upp numret med årets snyggaste dansare…

Så här tippar QX att det går.

Litauen
Supertramsigt par som sjunger en genomtjatig bagatell. Men det är uptempo i alla fall och glädjen i numret tilltalar nog många.
VIDARE

Irland
Ännu en av många fullständigt intetsägande ballader i år. Den forna Eurovisionstormakten missar finalen detta år.
UTE

San Marino
Sextonårigt par som sjunger en mossig midtempolåt om att lysa upp världen. När det dessutom har smugits in en larvig minirap mot slutet så vill man dra upp skämskudden en bra bit över ansiktet.
UTE

Montenegro
En klassisk balkanballad funkar alltid.
VIDARE

Malta
En låt vi alltid glömmer bort.
UTE

Norge
Åh vilken kanonlåt norrmännen skickat! Otroligt vacker duett som definitivt hamnar på övre halvan på lördag. En finalbiljett är med andra ord lika givet som att Norge är fullt av fjordar.
VIDARE

Portugal
Sångerskan som gick till frisören med en bild på Loreen framför sin poprock relativt stadigt och här finns i grunden en rätt skön melodi. Men helhetsintrycket blir bara ljumt och Portugal lyckas ju aldrig i ESC-sammanhang.
UTE

Tjeckien
Pampig Takida-ballad sjungen av stiligt par. Borde definitivt funka.
VIDARE

Israel
Den enda riktigt etnopoppiga låt vi får i år är riktigt skön danslåt. Stilige sextonåringen Nadav och hans israeliska WallOfSex framför numret med massa energi och det kommer garanterat tilltala alla ESC-fans.
VIDARE

Lettland
Egensinnigt, modernt och suggestivt. Numret är snyggt i tv och Aminata sjunger riktigt bra.
VIDARE

Azerbajdzjan
Superfin ballad som vann QX-panelens hjärtan då vi lyssnade igenom allt inför majnumret. Kan Elnur bara hålla sig från wailandet så ska det gå riktigt bra.
VIDARE

Island
Söt men intetsägande ballad med tös i prinsessklänning.
UTE

Sverige
Självklart går vi vidare. Numret är dock inte lika snyggt som i Sverige då österrikarna aldrig får till bildproduktionen på ett tillfredställande sätt. Men det är egentligen en parentes för allt annat skriker vinnare.
VIDARE

Schweiz
Gapigt och stompigt midtempotråk.
UTE

Cypern
Stadig ballad som växer för varje lyssning. Rätt söt i all sin enkelhet, men sångaren saknar karisma.
VIDARE

Slovenien
I brist på annat har denna uptempotrall blivit en fanfavorit här i Wien men det här är verkligen inget att hetsa upp sig för. Och gimmicken med sångerskans stora hörlurar är ju urfånig. Men i brist på annat seglar den vidare.
VIDARE

Polen
Urtrist ballad.
UTE