Hälsa

– Att lägga ner Kvinnohälsan på Södermalm, den enda kvinnomottagningen för lesbiska kvinnor är ett steg tillbaka, säger Birgitta Sevefjord gruppledare för (v) inför beslutet som tas torsdag den 14 juni.
– Kvinnohälsan är unik både i Stockholm, Sverige och i Europa. Lesbiska kvinnor behöver sin egen mottagning. De ska inte behöva förklara varför de inte använder p – piller eller andra preventivmedel. Samhället måste kunna erbjuda lesbiska kvinnor specialistkompetens.

Även socialdemokraterna i Stokcholms läns landsting, som styrs av en borgerlig majoritet, protesterar mot planerna på att lägga ned Kvinnohälsan. Tanken är att Kvinnohälsans verskamhet, som idag har hela Stockholm som upptagningsormåde, skall spridas ut över hela länet. Det innebär att den specialkompetens som den lesbiska mottagningen har, riskerar att försvinna.
– Det är samhällets ansvar att lesbiska får adekvat vård, säger , säger Per-Erik Kull från socialdemokraterna.En centralt belägen mottagning är mer lättillgänglig än en mottagning i förorten. Eftersom det bara finns en enda mottagning med specialistkompetens i Stockholm har man ett stort upptagningsområde. Genom ta bort en existerade och väl fungerande verksamhet visar den borgerliga majoritet att de nedprioriterar kvinnors hälsa. Det finns all anledning att hysa farhågor för att lesbiska kommer drabbas extra hårt av den planerade förändringen

http://www.sll.se

Publicerad: 2001-06-13 20:47:23