Media

Tidningen Svart Vitt med Expo tar upp olika ämnen kring svenskar med invandrarbakgrund och i Expo-delen granskas högerextrema gruppers verksamhet i Sverige.
I nummer 3 – 2001 är temat ”Den dubbal utsattheten”. Chefredaktör Kurdo Baksi noterar i sin ledare att homosexuella med invandrarbakgrund syns för lite i debatter och i media.
”Med tanke på att informationen om homosexuella med invandrarbakgrund är knapphändig är jag alldeles säker på att detta temanummer kommer att öka kunskaperna om denna ‘dolda’ grupp. Å andra sidan dröjer det nog några år innan en homosexuell sångare med invandrarbakgrund pryder löpsedlarna”.
Baksi konstaterar att många i gruppen har mött problem när de kommit ut för sina familjer. Och att många från de muslimska länder där fängelse- eller dödsstraff utdöms för homosexualitet inte vågar komma ut alls.
”Att känna sig annorlunda i både sin familj och i det övriga samhället utgör en påfrestning för homosexuella med invandrarbakgrund som det hittills talats mycket lite om”.

I numret intervjuas 30 åriga Tony Gonzales som kom ut som 22-åring. Han är svenskchilenare och tror att han skulle varit gift med en kvinna om han levt i Chile idag. ”men jag hade nog gjort mina snedsprång”. Tony uppmanar Migrationsverket att på flyktingförläggningar berätta om homosexuellas situation i Sverige.
17-åriga Carolin Evander karaktäriseras i intervjun som ”allt som en nazist inte tycker om”; kvinna, kommunist-trotskist, bisexuell… Och som grädde på moset är hon en andra generationens invandrare”.
Liksom Tony är hon med polsk bakgrund uppväxt i en katolsk miljö. Och det är med sin polskfödda mammas katolskt traditionella värderingar hon fått problem. Men säger hon: ”Det är inte det polska som är problemet”. Carolin konstaterar att det är skönt att umgås med homosexuella ”men ibland kan jag ana en viss intolerans gentemot bisexuella”.

Anil Maliks föräldrar har försökt omvända honom till att bli heterosexuell. Han är 21 år och hans föräldrar kom till Sverige från Pakistan 1976.
– Det är svårt att komma ut, man blir utstött, säger han i intervjun och lägger till: Jag behöver inte mina föräldrars godkännande. Visst sitter smärtan kvar, sorgen att inte bli accepterad som den man är.

20-årige Can Altintasli har en svensk mamma och en turkisk pappa. Och han har märkt en skillnad i deras reaktioner. Mamma är mer positivt inställd ”även om hon blev chockad i början”. Hans pappa vägrar prata om Cans homosexualitet och det gör honom besviken.
– Han hade alltid lovat att ställa upp för mig. Då det verkligen gällde gjorde han inte det.
För 21-åriga Sara Jonasson är det mammas japanska traditioner som skapat problem när hon kommit ut som lesbisk.
I tidningen skriver även orientalisten Jacob Dencjer och riksdagsledamoten Yvonne Ruwiada om sina erfarenheter av synen på homosexualitet i Mallenöstern. De besökte länderna i regionen tidigare i år för att se om Migrationsverkets syn på risken för homosexuella flyktingar överensstämmer med verkligheten. De två konstaterar ”Man kan inte fritt leva som homosexuell i länder i Mellanöstern”.
I artikeln berättar den syriske författaren Mamdouh Adwan att homosexuella äktenskap förekom i Saudiarabeien och i Gulfstaterna fram till 1960-talet. De avskaffades eftersom länderna ansåg att systemet var ”omodernt”!

Förutom Svart Vitt-delen finns i Expo bland annat en kartläggning av splittringen inom extremhögern i Sverige.

Du kan prenumerera på Svatt Vitt med Expo genom att betala in 150 kronor (250 kronor i stödprenumeration) till PG 13 67 32 – 5 (Expo) eller 12 63 98-7 (SvartVitt).

http://www.expo.se

Källa: Besök Expos hemsida

Publicerad: 2001-12-07 13:54:11