Asyl

I motiveringen har den tyska asylmyndigheten tagit hänsyn till det tilltagande godtycke med vilket president Mugabe styr landet
”Detta utmärks av att vita medborgare, utländska banker och homosexuella betraktas som statsfiender. Mugabe har sagt att homosexuella står lägre än svin och hundar”;, heter det bl.a.
Ska Nwgenya är medlem i Gay and Lesbians of Zimbabwe (GALZ) men levde ett dubbelliv. Det tog slut när hennes pappa fick veta att hon deltagit i Gay Games i Amsterdam. Hon blev av med sitt jobb och tvingades lämna sitt föräldrahem. Från den stunden levde hon på gatan, hon saknade arbete och inkomster och blev ständigt gripen av polisen utan grund, hon blev hotad och slagen. Hon gick till öppet motangrepp mot regeringen och talade utanför Zimbabwes parlament. Hon visste att både BBC och CNN skulle sända hennes tal och sedan dess blev hon ett känt namn i hela Zimbabwe.

På hennes hemsida kunde man läsa hennes modiga ord: ”Zimbabwe måste acceptera att det lever lesbiska här och skydda deras mänskliga rättigheter”.
Det gick ännu ett år med ytterligare övergrepp tills hon blev helt utstött och tog sig till Tyskland.
Just nu bor hon på en flyktingförläggning men hoppas att så snart som möjligt få bli en helt vanlig medborgare i Tyskland. Åtminstone så länge Mugabe-regimen sitter kvar. Sedan vill hon återvända till sitt land för att bli politiker.
Ska Nwagenya är den första öppet lesbiska afrikanska som sökt asyl i Tyskland och därmed ett stort undantag. De få afrikanska kvinnor som söker asyl gör det av andra skäl. Att komma ut som homosexuell i Afrika är förenat med livsfara och att leva ett singelliv enligt västligt mönster är praktiskt tagit omöjligt.
Homosexualitet är förbjudet i 29 afrikanska länder.

http://www.geocities.com/ska_ngwenya

Källa: Skas hemsida

Publicerad: 2002-01-04 17:51:39