Konferensbudskap:

För bara åtta år sedan fanns queer studies knappt ens som begrepp på svenska universitet och högskolor. Men konferensen ”Forskning om homosexualitet och lesbiskhet” i Göteborg 1995 blev en succé och nya perspektiv på kön och könsroller fullkomligt vräkte sig in i den svenska, akademiska miljön.
Professor Sven-Axel Månsson, en av initiativtagarna till båda Göteborgskonferenserna, passade i sitt inledningsanförande på att tacka en banbrytare inom svensk queerforskning, Benny Henriksson, som var med och planerade konferensen 1995 men tyvärr dog några månader innan den genomfördes.
– Benny Henriksson bröt genom sin forskning isen på det här området, sade Sven-Axel Månsson. Han visade vägen.
Och den vägen har alltså lett fram till dagens konferens ””Farväl heteronormativitet” med underrubriken ”Forskning om Lesbiska, Gay, Bi, Trans och Queer utmanar samhällets heteronormativitet”.
Intressant är att titta på skillnaderna i de två konferenserna perspektiv. Idag handlar det inte längre om forskning om homosexuella och lesbiska. Nej, nu ifrågasätts samhällets hela heteronormativa system utifrån mångt fler infallsvinklar.
Som i det nya, stora forskningsprojektet vid Stockholms universitet som presenteras på konferens. En grupp forskare, bland andra Tiina Rosenberg och Don Kulick, ska studera hur olika typer av avvikelser från samhällets heteronorm sett och ser ut.
Andra forskningsprojekt som presenteras och diskuteras på konferensen handlar om queer familjer, queer historik, queer kultur, hälsa, och teoretiska dilemman inom queerforskningen.
Dessutom medverkar flera internationellt kända forskare, som Judith Halberstam från University of California och Tuija Pulkkinen från Helsingfors Universitet.
Vad är då intressantast?
Två av arrangörerna svarar snabbt på frågan.
– Det nya forskningsprojektet i Stockholm om heteronormativitet som öppnar många nya perspektiv om samhällets normer, svarar Jan Magnusson, litteraturvetare i Göteborg. Liksom diskussionerna om queerfamiljer, eftersom det just nu händer så mycket inom det området när det gäller lagstiftningen i Sverige.
Ulrika Stjernqvist, som forskar kring kultur- och mediegestaltning vid Linköpings universitet, höll inte med:
– Allt är intressant. Utom frågorna om queerfamiljer, menade hon. Men särskilt vill jag nämna diskussionen om queerteorier, hur begreppet queer anammats i Sverige utan att överhuvudtaget ifrågasättas.
Två åsikter som speglar den mångfald som möts i Göteborg.

Fotnot:
Följ konferensen via uppdaterade bilder och filmer på: www.kvinno.fhsk.se/fsit02/kerric/
Det är fem elever vid Kvinnofolkhögskolan i Göteborg som bildat gruppen Digital Dykes och som dokumenterar konferensen.

http://www.kvinno.fhsk.se/fsit02/kerric/

Publicerad: 2002-05-24 13:07:18