Smittskyddslagen

Som väntat fortsätter Sverige att ha en sträng smittskyddslag. En lag där informationsplikt, möjlighet till tvångsisolering och läkare som måste ge sanktionsbelagda förhållningsorder som avgörande inslag.
Informationsplikten förklarade hälsominister Morgan Johansson (s) baseras på individernas rättigheter.
– Varje individ måste ha rätt att själv bestämma vilken risk han skall utsättas för, sa han. Det kan inte vara den smittade som avgör.
När det gäller den hårt kritiserade icke tidsbegränsade tvångsisoleringen av hivpositiva som anses kunna sprida smitta, så menar Johansson att man inte vågar ha en tidsbegränsning av oro för ökad smittspridning.
– Jag har kommit till slutsatsen att jag inte tycker det är försvarbart att sätta en bortre gräns eftersom vi skulle utsätta enskilda för stor risk.
Kristiken från frivilligorganisationer och många verksamma inom hivvården har inte slagit an hos regeringen. Smittskyddslagen, som beretts i sju år, kommer nu bli enhetlig så att alla samhällsfarliga sjukdomar ingår. Morgan Johansson exemplifierade med att nu även TBC ingår i informationsplikten.
– ”Håll dig borta” eller ”kom inte i närheten av mig” måste man säga så att säga nu, förklarade han regelverket vid dagens presskonferens.
Det är heller ingen överraskning att regeringen nu föreslår att bastuklubbslagen tas bort.
– Vi vill inte ha sedeslagstiftning utan det viktiga är att alla tar ansvar för sin situation. Sedan är det fel att staten lägger sig i hur folk har sex var detta sker.
Regeringen föreslår även att det sprutbytesprogram som idag pågår i Skåne skall fortgå. Regeringen tar inte ställning i frågan om det är rätt eller fel med sprutbyte utan låter landstingen ta beslut och ansvar inom ramen för smittskyddsarbetet.

I en första kommentar säger RFHP (Riksförbundet för HIV-positiva) att den nya smittskyddslagen ”fortsatt är stigmatiserande för hivpositiva. RFHPs ordförande Joakim Berlin kommenterar den nya lagen i fredagsmorgonens SVT-morgon.

Publicerad: 2003-11-13 17:51:52