Stockholm Pride 2004:

För andra året i rad hålls Kombat, en queer och feministisk filmfestival. Likt förra året blir det en bred blandning av smal och bred film på Biograf Zita i Stockholm. En stor spridning av ursprungsland och språk är också något att sträva efter berättar festivalens grundare Cecilia Neant-Falk och Joakim Rindå..
– Ambitionen är att visa filmer med bögar, flator och transpersoner i lika fördelat antal. Spelfilm, dokumentär och kortfilm spelar ingen roll. Det finns så mycket bra film därute som aldrig når Sverige och eftersom ingen festival fokuserar på den här typen av film så är det viktigt att vi gör det, menar Cecilia Neant-Falk.
– Vi har en stor fördel i och med att Cecilia varit ute med Du ska nog se att det går över runt om i världen och då har hon sett väldigt mycket film med den inriktning vi vill visa på festivalen, berättar Joakim Rindå.
-En kärlekshistoria som skiljer sig från stereotypa man/kvinna historien är huvudbeskrivningen av vad Kombat ska visa. Joakim Rindå berättar att Kombat letar efter filmer som ännu inte nått en stor publik:
USA producerar mest men därifrån kommer även mycket dåligt, så man får gallra rätt rejält, berättar han.
Under lördagen kommer ett seminarium hållas med fokus på nordisk queerfilm.
– Sverige är inte alls lika drivande inom queerfilm som till exempel Danmark och Norge så det känns angeläget att debattera detta lite, menar Joakim Rindå.
Ett par långfilmer kommer att visas under festivalen som hålls på Biograf Zita som ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Fredag 23 juli
19:00 Benzina/Gasoline.
Italiensk roadmovie om två flator som haft ihjäl den enas homofobiska morsa. Tillsammans ska de göra sig av med kroppen och hamnar i allehanda trubbel.
21:00 Yossi & Jagger
Israelisk film om två killar utposterade vid Israels gräns mot Libanon. Deras kärlek får utstå många prövningar i det militära systemet. Mycket hyllad film som prisats på flera stora gayfilmfestivaler.

Lördag 24 juli
15:00 Filmvisning av norska, finska, isländska, danska och svenska filmfestivalsorganisatörers favoritfilmer i queerkortfilmsgenren.
17:00 Paneldiskussion med ovannämnda nordiska organisatörer
19:00 Mitt riktiga liv i Rouen.
Fransk film om 16-åriga Etienne som filmar hela sin tillvaro med digitalkamera. Han upptäcker att han är bög och runt honom finns polaren Ludovic, hans singelmamma och snygga läraren Laurent som alla hamnar framför linsen av Etiennes kamera. .
21:00 The revolutionary girl Utena.
Japansk manga-animefilm med transinfluenser. Beskrivs som Spirited away med en flata i huvudrollen. En fest för alla sinnen.
23:00 The Cookie Projekt
Transfilm om en svart före detta manlig marinkårssoldat som numera lever som flata med sin fru och två barn.

Söndag 25 juli
17:00 Den hemmelige klubben.
Om männen som startade de första skandinaviska gayklubbarna. Möt pionjärer som la grunden för det gaysamhälle vi idag lever i.
18:00 Selina Robertson, programansvarig för London lesbian & Gay filmfestival, tar med ett kortfilmspaket
19:30 Do I love you?
Lågbudgetkomedi om självupptagen flata med identitetsproblem i London.
21:30 Rise above.
San Franciscoflator i ett band som chockar publiken genom sitt spektakulära scenframträdande med sex på scen osv.
23:00 Feministpaket

http://www.kombat.info/

Källa: Kombat Filmfestival

Publicerad: 2004-07-22 10:46:32