Mode 2004

På en catwalk av sand promenerade modellerna inför en fullsatt, förväntansfull salong med modeintreserade Stockholmare. Temat var hav och sjö och visningen inleddes med att havsvågor strömmade ur högtalarna.
Visningen är en del av ”Focus Stockholm” som är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter och händelser under en gemensam vecka med fokus på mode, skor, design och inredning.
QX träffade Bea Szenfeld efter visningen.

Var kom idén med havstema ifrån?
-Jag kände bara att jag ville ha det temat. Först bestämdes lokalen och sen tar man det därifrån. Jag brukar arbeta utifrån den lokal visningen hålls i. Sen har jag ett stående tema i gambling och lite Las Vegas, som också influerar hela visningen.
Jag tänkte mig lite ”nautica kitch”; alltså allt som hör havet till i klädstil och attiraljer och sen föll allt på plats.

Var hittar du inspiration?
– Överallt i princip. Men tidningar, film och särskilt musik inspirerar mig oerhört. Till den här visningen lyssnade jag mycket på hawaiiansk havsmusik. Då menar jag verkligen lyssnar också; 24 timmar om dygnet hade jag på musiken för att verkligen fångas av stämmningen. Jag rekommenderar verkligen lyssning på Eartha Kitt också; vilken skön och snygg kvinna. Sen har jag läst Mumintrollet; Pappan och havet, för att hitta en stämning.

Modellerna som går dina visningar är inte de vanliga vita, blonda och anemiska som man brukar se på andra modevisningar?
-Nej, till min förra visning ville jag bara ha svarta och till den här ville jag ha lationos och svarta till 90%. Jag känner att de har mer attityd och karaktär. Jag vill ha riktiga karaktärer! Filippa K ska ha blonda, svala modeller inte jag.

Du vann dokusåpan ”Fashion House” i vintras och fick en praktikplats hos Stella McCartney. Hur var det?
-Det har varit en jättebra lärotid. Stella är en fantastisk kvinna som är kolugn hela tiden trots att stressen runt henne är enorm. Men jag tjänade inte så bra och jobbade sju dagar i veckan. Det tar på krafterna. Nu är det skönt att vara tillbaka i Sverige. Främst för att det är lättare och billigare att hitta bra ”vintage”(finare ord för begagnat)här och sen är det lätt att förklara vad man söker när man letar efter något material eller någon grej.

Vad tycker du så här efteråt om medverkan i ”Fashion House”?
– Om jag inte hade haft en egen visning innan jag kom med i serien skulle jag nog inte hängt med. Men jag tycker att det var nyttigt att lära känna sig själv lite bättre. Vi fick ju inte prata i telefon under tiden där, så man blev ju rätt instängd med sin kreativitet under de åtta veckor jag var där. Sen var det ju lite speciella förhållanden; en veckobudget för en klänning kunde vara flera hundra pund vilket är helt verklighetsfrämmande för de flesta designers. Men allt som allt var det en bra erfarenhet.

Hur är designklimatet i Sverige?
– Det finns otroligt mycket talang i Sverige. Alla gör så bra saker, men tyvärr är ju inte marknaden så stor och det finns så många som aldrig når ut. De stora pengarna finns utomlands om man vill överleva på sin design.

Vad tycker du om svenskarnas klädstil?
– Jag tycker att vi har en otroligt snygg vardagsklädsel. Om man jämför med britterna till exempel så…kläder de har på sig när de går ut en söndagsmorgon för att köpa bröd, skulle jag inte ens bära hemma bakom stängda dörrar.

Vad händer härnäst för dig?
– Jag arbetar med Levi´s och designar om jeans. Jag har gett deras jeans ett nytt utseende och de ska ut på utställningar i London, Paris och Tokyo. Sen har jag min egen kollektion av toppar som jag visat här ikväll ihop med jeansen. Och längre fram ska jag påbörja ett samarbete med TopShop i London, så det rullar på rätt bra.


”Fashion House”-kollegan Elias fanns givetvis på plats för att kolla vad Bea hittat på.


Jessica Mittleton & Tobias Kagelind har ett gott öga till Bea sen ”Fashion House”-tiden.


Tränger man ihop en Fab5-medlem, en festfixare och en skön dam bakom ett DJ-bås blir det så här kul.

Publicerad: 2004-08-20 11:38:58