Premiär på TV3 ikväll:

Såpan om ett gäng flator i Los Angeles är höstens mest efterlängtade serie. Tim och Jenny slår sig ned i West Hollywood för att börja sitt liv tillsammans. Jenny blir snabbt vän med lesbiska grannarna Bette och Tina och dras in i deras umgängeskrets med ett gäng flator.
”The L-word” har omgärdats av en hel del uppståndelse; det har varit diskussioner om att heterosexuella spelar homosexuella(!), annonsörer som drar sig ur när serien visar sexscener mellan kvinnor och snack om att serien är en lam karikatyr på flators liv.
Men man kan inte tillfredställa alla, ”Melrose”, ”O.C” och ”Queer As Folk” är inte direkt heller avspeglingar av verkligheten.
I The L-word möter vi en känd tennisspelare som är livrädd att outas och en tuff, lite butchig flata som ligger med allt som rör sig. Och Jennifer ”Flashdance” Beals spelar grannflatan och tvekade inte att ta en lesbisk roll, något många skådisar ser som ett riskabelt karriärdrag.
– Jag känner igen mig i rollen. Som afroamerikan/irländare har jag alltid känt mig som en minoritet, vilket homosexuella också känner av varje dag. Dessutom är ju just rasfrågan en grej som tas upp i serien eftersom jag spelar en kvinna som är tillsammans med en vit kvinna.
Ilene Chaiken är producent för ”The L-word” och berättar att hon satsat på historieberättande först och främst och utifrån det placerat historierna hos lesbiska karaktärer.
– Om jag satt upp mål som, de här ämnena ska klaras av hade det känts otroligt konstruerat. Flator är ju som heteros och bögar i mångt och mycket. Vi brottas med samma problem, det är bara det att när folk ser ett samkönat par verkar de tro att vi är från mars. (skrattar).

”L word” visas 21.55 på TV3 ikväll måndag.

Publicerad: 2004-10-04 11:18:39