Historia

Lambda Nordica är en nordiska tidskrift för ”homosexualitetsforskning”. Ansvaret för att ge ut ett nummer vandrar mellan olika länder i Norden och mellan olika forskningsgrupper. Fast redaktion har tidningen hos RFSL i Stockholm med Göran Söderström som ansvarig utgivare och chefredaktör.

Det aktuella numret, som kom ut idag, tar upp den nordiska homorörelsens efterkrigshistoria. Därmed ansluter man dels till att RFSL i år fyller 50 år och även till den bastanta boken om Stockholms homohistoria: ”Sympatiens Hemlighetsfulla makt”.
I Lambda Nordica är det homokämpar inom de mer traditionella gayrörelserna som är utgångspunkten. Och det är huvudsakligen just till nationella gayföreningar knutna personer som skrivit texterna.
Så är det förre chefredaktören för LBLs tidning PAN-Bladet Inge-Lise Paulsen som tillsammans med Vibeke Nissen skrivit dansk gayrörelses historia.
Det norska avsnittet är det Nordens kanske mest kända homokämpe, Karen-Christine Friele, som tagit hand om. En stridbar dam som tagit många matcher vid interna men framförallt externa stridigheter.
I Finland är det tillika kända homokämpar som Olli Stålström och Jussi Nissinen som skriver sitt lands homorörelsehistoria och samma sak gäller för Island, där det är Thorvaldur Kristinson som beskriver den rörelse han själv varit mycket aktiv i.
Den svenska historien skrivs av journalisten Nils Weijdegård, mångårig medarbetare i RFSLs tidning Kom Ut, men också i gaytidningar som Revolt och även QX.

Och bra är väl detta – det är dock svårt att med de flesta av dessa namn tala om en oberoende beskrivning av homorörelsens historia.
Tidigare i år kom RFSL ut med en officiell bok om föreningens historia, med förre förbundssekreteraren Martin Andreasson som redaktör. Där känns just kopplingen mellan de som skriver historien om svenska gayörelsen och rörelsen självt mer logisk, då ju boken faktiskt är en RFSL-produkt.

Invändningen mot valet av medarbetare i Lambda Nordica, är dock inte egentligen en kritik mot själva innehållet, som är spännande och intressant och som borde läsas av inte minst unga homos. Men det skulle vara än mer spännande att se en historiebeskrivning som görs av oberoende forskare och som sätter olika uttryck för homokultur i Norden i likvärdigt perspektiv till varandra. Inte minst för att göra en forskningstidskrift som Lambda Nordica mer trovärdig.
Detta till trots har detta nummers, och en av Lambda Nordicas eldsjälar, Jan Magnusson fått fram ett nummer som bör köpas – inte minst för att ge stöd och kraft åt Skandinavisk queerforskning.

Lambda Nordica hittar du på bland annat Rosa Rummet i Stockholm och LBLs bokhandel i Köpenhamn (se guiden för öppettider och adress). Du kan beställa prenumeration via Universitetsförlaget i Oslo: +47-22 57 54 00.

Publicerad: 2000-08-30 16:10:42