Europride 2005/Oslo

Med en lång rad Stortingspolitiker, delar av fackföreningsrörelsen med sina fanor och en lång, lång rad glada homo-bi och transpersoner och tiotusentals åskådare fylldes under lördagen Karl Johan.
Europride-paraden blev en stor succé och har nu definitivt angett tonen för Oslos framtida Pride-firande.
Bland de svenska inslagen märktes en lesbisk grupp som höll skyltar med avlidna lesbiska hjältar; Selma Lagerlöf, Karin Boye och inte minst Drottning Kristina fick därmed för första gången delta i Pride-firandet, om än genom ombud.
Stockholm Pride åkte i egen vagn och utmed Kral Johan sjöng folk med i svenska schlagerlåtar som dundrade ut från vagnen. Även göteborgsklubben Castro var på plats och fortsatte sin fantastiska tradition att arrangera resor till Europride-firande för sina gäster.
En idé att ta upp för andra klubbar i Sverige!

Paraden leddes av Sir Ian McKellen som fanns på plats i Oslo för att ta över Europride-facklan till nästa år då London håller i arrangemanget.
Bästa paradvagn utsågs Bamseklubbens till, härliga karlar med sköna kroppar som lekte simbassäng!

Se bilderna nedan tagna av Jon Voss och Ulrika Lahne och länk även in på Blikk och Gaysir för än mer minnesbilder från årets Europride.

Senare på kvällen festades det hårt i Oslo på flera fester och de ordinarie barerna. Vid PrideBall-festen valdes Mr Gay Norway David Thorkildsen till den första att bära den europeiska titeln.


Många folkdräkter syntes i paraden


Pekka Heino och Edward af Sillén på Stokcholm Prides vagn


Full fart på Stockholm Prides vagn

Publicerad: 2005-06-26 20:55:52