Kyrkan

Enligt fader Igor Vyzhanov, talesman för patriarkatet i Moskva ställer man sig nu bakom Vatikanens ställningstaganden i slutet av november i frågan om homosexuella präster. Vatikanen la den 29 november fram nya regler för antagande av studenter till sina prästseminarier.
Homosexuella som inte lever i celibat eller ed som förespråkar en ”homosexuell livsstil” skall inte kunna påbörja sina studier.
Den ryskortodoxa kyrkan tillåter, till skillnad från Vatikanen, att gifta män kan bli präster. Men när det gäller ”det homosexuella problemet” uttalas nu en samsyn.
I uttalandet till ryska nyhetsbyrån Interfax, som citeras av Catholic News Media, sägs att bibelns texter inte ”ger utrymme för en annan tolkning” än att homosexuella beteenden skall fördömas.
Den ryskortodoxa kyrkan skall nu införa samma regler som Vatikanen och stänga ute homosexuella präststuderande som inte lever i celibat.
Till Interfax sa han även att ortodoxa troende skall ha svårt att förstå protestantiska ”grupper” som välsignar samkönade relationer.

Publicerad: 2005-12-11 14:04:59