Riksdagen

”Hur öppen ska man vara för att få etiketten öppen”, frågar sig riksdagsledamoten Elisebeht Markström (s) i nya numret av QX.
Hon har tvekat tidigare att i media tala om sin relation till Christine Gilljam men efter att hon nu är varm i kläderna som riksdagsledamot och deras relation inte längre är ny, så valde hon att nu ”komma ut” i mer offentligt.
– Christine och jag har varit tillsammans i sju år, säger hon i intervjun. Jag har alltid varit öppen i partiet, med mina arbetskamrater, för folk i Nyköping och i min omgivning.
Men i media har det varit tyst tills nu. Oron för att hon skall ”kokas ner till ‘hon som satt i riksdagen och var lesbisk'”, finns kanske kvar. Men i intervjun förklarar hon:
– Jag förstår att det kan ha betydelse för andra att jag är med i det här sammanhanget och därför tackar jag ja nu.

I riksdagen har Elisebeht Markström varit engagerad i HBT frågor och bland annat suttit med i utredningen om homoadoptioner och frågan om assisterad befruktning för lesbiska. Hon har även suttit med i smittskyddsutredningen och hon har skrivit en lång rad motioner om såväl kvinnors som barns situation som HBT-frågor.

I ett uttalande från organisationen HBT-socialdemokraterna välkomnas att Markström nu talar öppet i media om att hon lever med en kvinna.
– Hjärtligt grattis, Elisebeht! Jag är glad för dig personligen och för det historiska steg som du nu tar, säger föreningens ordförande Martin Engman. Genom dig har Sverige fått sin första öppet lesbiska riksdagledamot.
Efter artikeln i QX har Markström även på sin hemsida lagt till följande text: ”Jag vill gärna gifta mig men trots att jag sedan länge funnit ”den rätta” är det alldeles omöjligt. Vår lagstiftning tillåter nämligen inte att två personer av samma kön ingår äktenskap.
Jag väntar nu otåligt på att tillsammans med mitt parti få undanröja den kvarvarande negativa särbehandling som de av oss som älskar någon av samma kön tvingas att leva med.
”

I Sveriges riksdags sitter nu totalt sex öppet homo- eller bisexuella personer. Förutom Markström hennes partikamrat Börje Vestlund, vänsterpartisten Tassos Stafilidis, miljöpartiets Ulf Holm, moderaternas Tobias Billström och folkpartisten Martin Andreasson.
Till höstens val ställer även flera öppet lesbiska upp på valsedlarna. Bland annat vänsterns förstanamn i Malmö, Marianne Berg och folkpartiets göteborgskandidat Catrine Norrgård.

Intervjun med Elisebeht Markström finns i QX mars-nummer som distribueras just nu. Du kan även ladda ner tidningen som PDF (kostar 15 kronor/gratis för guldmedlemmar på communityt Qruiser).

http://www.qx.se/info/senaste_numret.php

Källa: Ladda ner QX mars 2006 som PDF

Publicerad: 2006-02-23 18:44:37