Steg för steg

Skottland avskaffar den förhatliga lagtexten Section 28. Lageparagrafen antogs under Margret Tatchers regeringsperiod i början av 90-talet och förbjuder offentligt finansierade verksamheter att ”medvetet uppmana till homosexualitet” och att i skolorna lära ut ”att homosexualitet är en slags familjerelation”.
Det skottska parlamentet röstade med siffrorna 99 för, 17 emot och 2 nedlagda röster för att ta bort lagtexten. Tidigare i vår genomfördes en privat ”folkomröstning”, finansierad av miljonären och antigayaktivisten Brian Souter. Föga förvånande utföll den till fördel för de som ville behålla antigaylagstiftningen. Den kampanjen gav alltså inget resultat.
– En diskriminerande och skamlig lagparagraf som påtvingats Skottland av Westminster, kommer idag att avskaffas av det skottska parlamentet före resten av Storbritannien, slog Nicola Sturgeon från det skottska nationalistpartiet fast.
– Detta säger något om läget i Skottland och vi kan alla vara stolta.
Även i England pågår arbetet för att få bort paragrafen, men hittills sätter det konservativt dominerade Överhuset, House of Lords, stopp för planerna.

Publicerad: 2000-07-01 19:44:07