Estlands finansminister Edgar Savisaar sa vid en presskonferens på torsdagen att uppståndelsen kring homofobiska och rasistiska drag i Estland egentligen är riktad mot USAs president Bush och dennes motstånd mot gayäktenskap. Savisaar menar att det finns stater som inte vill störa sina känsliga relationer med USA och istället kritiserar Estland som är en trogen bundsförvant till USA. När det gäller rasism och homofobi befinner sig Estland i mitten av skalan bland europeiska stater, menar Savisaar. ”Vilket inte betyder att toleransen inte skulle kunna öka”, sade finansministern.

QX.se frågade Estlands utrikesministerium hur de ser på det faktum att Hollands ambassadör och hans manlige livskamrat som har mörk hudfärg valt att lämna Estland med hänvisning till att de trakasserats?
– Holland återkallade ambassadören på hans egen begäran. Anledningen till att han lämnar Estland är personlig. Under hela sin tid i Tallinn vände sig varken ambassadören eller hans livskamrat till utrikesministeriet eller polisen i Estland om de påstådda incidenterna eller förolämpningarna.
– Men anser ni att det som skett visar att det finns problem i Estland när det gäller att erbjuda säkra förhållanden för icke-vita och icke-heretosexuella personer?
– Hollands ambassadör har försäkrat att han på statlig nivå inte haft problem i Estland och han har inga anmärkningar mot den estniska staten. Detsamma intygades av Hollands utrikesminister i ett telefonsamtal till Estlands utrikesminister Urmas Paet. Om det skett incidenter på offentlig plats är det utan tvekan ytterst beklagligt.
– Har det som hänt Hollands ambassadör och hans livskamrat i Estland skadat landets internationella anseende?
– Det råder heller ingen tvekan om att sådana händelser inte är bra för landets anseende.
– Vad kan man då göra för att förbättra situationen?
– Tyvärr sker diskriminerande incidenter på grund av nationalitet, ras, hudfärg, kön, ursprung, religion, politisk övertygelse eller andra grunder i alla städer och stater. Detta är problem som inte känner av statsgränser och de måste bemötas på alla nivåer och i hela det internationella samfundet, meddelar utrikesdepartementets presschef Ehtel Halliste till QX.se.

I estnisk press förekommer också jämförelser mellan Hollands och USAs diplomatiska närvaro i landet. Tidningen Postimees skriver att USA rapporterat samtliga fall där deras ambassadtjänstemän trakasserats eller blivit vittnen till rasistiska trakasserier, både till estniska UD och lokal polis, något som inte skall ha skett i holländarens fall. Postimees återger också rykten om att ambassadörens pojkvän skall ha tröttnat på Estland eftersom gaylivet är så begränsat där.

Publicerad: 2006-06-09 10:18:18