Buju Banton

Ikväll uppträder Buju Banton på Pluto i Västerås. Inför konserten säger Daniel Larsson från föreningen KAK (Köping, Arboga, Kungsör) att han tycker det är ”förskräckligt” att Banton spelar i Sverige.
– Jag tycker Pluto skall ställa in konserten, säger han till P4 Västmaland.
Även RFSL reagerar på Bantons turné i Sverige. Anna Karin Skantz, Vice förbundsordförande, kräver att konserterna ställs in.
– Vi ställer oss mycket frågande till att skattepengar skall användas till den här typen av konserter, säger Anna-Karin Skantz i ett uttalande.
– Kommer ni att ta kontakt med Nacka kommun om detta?
– Jag vet inte hur det kommer att följas upp, säger RFSLs pressekreterare Thomas Laurell till QX.se. En förnyad kontakt med arrangörerna skall dock tas.

I Köpenhamn demonstrerade omkring 100 personer utanför konserten på The Rock. De ropade ”Bye bye Buju” och ”Killer Queen Buju Banton”, berättar Politiken.dk.
I demonstrationen ingick representanter för LBL och den autonoma miljön i Köpenhamn.
Nätverket Reggae For tolerance har startats i samband med konserten och till Politiken säger initiativtagaren Julia Devin att man vill visa Buju Banton ”att vi inte tolererar homofobi i Danmark”. Nätverket gav inte stöd till kravet på att ställa in konserten.
Hon berättar även för Politiken att flera arrangemang där homofobin inom reggae-miljön belysts arrangerats i landet. Bland annat vid ”Root Down” i Ungdomshuset där Danmarks samlade reggae-miljö tog avstånd från homofobin.
En planerad hearing på temat ställdes dock in på grund av att LBL eller Gay Life Copenhagen ville delta i samtalen, uppger Politiken.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4490

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-07-12 14:33:19