Pride 2006

Nu i helgen hålls Prideparader i såväl Reykjavik som i Tallinn och i Köpenhamn börjar Pride för att pågå en vecka med PrideSquare på Rådhuspladsen från onsdag den 16:e och parad lördag den 19:e.
De som fick blodad tand vid festivalen i Stockholm har allt att se fram emot.

Just nu pågår Prideveckan i den estniska huvudstaden Tallinn. På italienska livsstilscentret Felivitalia pågår en konstutställning. Tisdag kväll var det infodag på gay/lesbiska centret och onsdag visas Almodóvars Kärlekens labyrinter på biografen Sõprus, på fredag är det sport-dag med basketboll på programmet.
Torsdag och lördag är helt ägnade fester på stans alla gayklubbar. Och på söndag är det farväl- och chill out dag.

Lördagens parad startar från Saunagatan framför gayklubbarna X-baar och Club Angel klockan 15.00.

Motståndet mot Pridefirandet i Estland är långt mycket svagare än i Lettland även om landets kristdemokrater krävt att paraden skall förbjudas.

Se hela programmet från Tallinn Pride

På Island är det Pridefirande i helgen. Festen pågår den 9 – 13 augusti.
På onsdag är det drag-tävling. Tosrdag erbjuder en Queer litteraturvandring i Reykjaviks stadsbibliotek. På kvällen är det eurovisionsfest på NASA med Regína Ósk och Fridrik Ómar.
På fredag blir det officiell öppning på Loftkastalinn Teatern med artister som Ruth & Vigdis med Queentastic från Oslo, Rósa Gudmundsdóttir och så Shitting Glitter från Los Angeles. På kvällen även tjejfest på Nationalteaterns klubblokal. Killfesten hålls på Club Pravda.
På lördag hålls den världskända paraden, där snart sagt hela Island deltar. Samling är det vid Hlemmur bussterminal vid 12.30 och sedan parad genom staden. På efterfesten på Lækjargata uppträder Regína Ósk, Fridrik Ómar, Gabriel, kvinnobandet The Nanas liksom Ruth & Vigdis & Queentastic och Shitting Glitter med flera.
Pridefesten hålls på Club NASA.
Söndagens regnbågsmässa leds av pastor Pat Bumgardner från New York med en grupp isländska präster. Det hela sker i Hallgrímskirkja kyrka.
På kvällen har finska läderbögarna en avskedsfest.

Reykjavik Prides programsida

I helgen startar även Copenhagen Pride med filmvisning i Ørstedtsparken. Debatten och en lång rad fester pågår sedan hela veckan i stans alla gayklubbar.
På onsdagen öppnas PrideSquare på Rådhuspladsen. Även här blir det debatter och ”Asfaltsdans” och hela dagen fram till 22.00 är det fest mitt i stan. Paraden hålls lördag den 19 augusti. Mer om Copenhagen Pride kommer löpande.

Publicerad: 2006-08-09 10:00:00